2020. január 21., kedd

NEM IGAZSÁGTALAN A BÖRTÖNLAKÓK KÁRTÉRÍTÉSE, HANEM JOGSZERŰ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.01.21.


A gyöngyöspatai romák jogos, de túlságosan alacsony összegű kártérítése mellett Orbán másik összeesküvés-elmélete a börtönökben elítélt foglyok kártérítésével kapcsolatos. Orbán szerint mindkét esetben Soros György és a feltételezett, de nem létező hálózata áll az események mögött. A hivatalos propaganda szerint mindkét ügy a “Soros-hálózat” pénzszerzési akciója, miközben a “Soros-hálózatnak” nevezett civilszervezetek egyike sem kap egyetlen fillért sem, a jogosan megítélt kártérítéseket a károsultak kapják.

Minden tekintetben igazi szélsőjobboldali populizmus a bírósági ítéletek elleni propaganda, amely egyrészt a jogállamisággal szembeni fasiszta hangulatkeltés, másrészt két olyan társadalmi réteggel szembeni populista uszítás, amelyek nem nagyon számíthatnak társadalmi megértésre és támogatásra. Igazi fasiszta propaganda a hátrányos helyzetű, hátrányos társadalmi megítélésű rétegekkel szembeni gyűlöletkeltéssel népszerűséget hajhászni. Márpedig Orbán ezt teszi. Uszít a pénzbeli kártérítést kapott cigányok (vajon mikor helyesel bármi ilyet a magyar többség?) és a börtönlakók kártérítése ellen.

Ez utóbbi azért is visszatetsző, mert maga az Orbán-kormány ismerte el, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményét sértő fogvatartási körülmények miatt jogosak a nemzetközi kifogások, az Emberi Jogok Európai Bírósága a börtönökben tapasztalható zsúfoltság és embertelen körülmények miatt jogosan szabott ki komoly büntetéseket Magyarországgal szemben. Emiatt maga az Orbán-rezsim hozott olyan új jogszabályokat, amelyek megteremtették a kártérítések lehetőségét az elfogadhatatlan körülmények között tartott rabok számára. Mindezt nem emberi jóságból, hanem azért, hogy a hazai jogszabályban rögzített napi 1200-1600 forint közötti összeget fizethessék a raboknak. Az Emberi Jogok Európai Bírósága ugyanis a nemzetközi trendeknek megfelelően sokkal többet ítélt meg nekik.

Az Orbán által kifogásolt kártérítések tehát már ebben a formájukban is átverések, a jogos kártérítések elkerülésére hozott törvények alapján született ítéletek, de mindenképpen jogszerűek, amire a jogi keretet maga az Orbán-rezsim hozta létre. Amikor a fogva tartottak e jogszabály szerint bírósághoz fordulnak, az Orbán által megteremtett jogi lehetőséggel élnek, amihez Soros Györgynek semmi köze nincs. Az is hangulatkeltő propaganda, hogy a rabok ettől meggazdagodnak. Orbán úgy kelt hangulatot a fogva tartottakkal szemben, hogy azok “gazdagon jönnek ki a börtönből, ami sérti az áldozatokat”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.