2020. január 15., szerda

A KARMELITA KOLOSTOR OLCSÓ RIPACSKODÁSNAK FENNTARTOTT SZÍNPADÁRÓL NEM LÁTSZIK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2020.01.15.


Túlmisztifikálatlan, józan észben gazdag reggelt mindenkinek! Aki teheti. Vagy igénye van rá. Vagy bármi hasonló. Magára vehetné a felfele alázatosan, lefele fröcsögve szopónyalógombotvarró különítmény is. Nem fogja, de azért rajtam ne múljon.

A sértéshúsra applikált nemzeti színű zászlócskák megjelenésének nagy napja van, mától kötelező ilyetén módon jelezni a hús származási helyét a 200 négyzetméternél nagyobb üzletekben. Szerintem ezzel nagyjából minden a helyére is kerül az országban. Mondjuk a kenyér az pont nem lesz olcsóbb, ellenben a hónap végétől akár 15%-kal is drágulhat. Ami egyrészt azért hírértékű, mert a magyar háztartások a kiadásaik ötödét fordítják élelmiszerre, vagyis a keresetekhez képest meglehetősen magasak az élelmiszerárak. Ez az ötödik legmagasabb, azaz hátulról az ötödik legelőkelőbb arány Európában. Másrészt az elsősorban krumplin és kenyéren élő sokak számára, néhány tíz forintos emelkedés is számít.

Ez a Karmelita kolostor olcsó ripacskodásnak fenntartott színpadáról nem annyira látszik, vagy ha látszik is, nem szokás ilyen és hasonló hülyeségekről szót ejteni, hiszen gumicsónakon támadnak a migránsok és Európa zsarolási potenciáljának sokkal magasabbrendű céljai vannak magával, amihez közönséges halandó fel sem érhet a csökött agyával. Ezért rögzítsük: 2010 óta, az inflációt is figyelembe véve ötödével csökkent az átlag magyar ember szociális jövedelme. A munkajövedelmek nőttek, a nyugdíjak stagnáltak, összességében az egy főre eső átlagjövedelem 50 százalékkal emelkedett, ám a harmadik és a negyedik Orbán-kormányzás vesztesei egyértelműen a szegényebb tizedek háztartásai. Érdemes szerintem ezt az elemzést egészében tanulmányozni, de külön kiemelném, hogy miközben állítólag már Németországban is egyre nagyobb az érdeklődés a magyar kormány családvédelmi intézkedései iránt, van itt egy mellbevágó adat: a családdal és gyermekkel kapcsolatos egy főre jutó ellátások összege 63,5 ezer forint volt 2018-ban, mindössze szűk 6 ezer forinttal több, mint 2010-ben. Az inflációt is figyelembe véve ez közel 8 ezer forintos csökkenésnek felel meg. És igaz ugyan, hogy Fidesz jelentős részben a családtámogatásokat átépítette a fizetésekbe, nem lehet eléggé hangsúlyozni: azok a forradalmi intézkedések, amelyekkel mostanság a mellüket döngetni szokták (babaváró hitel, autóvásárlási támogatás, csok, szja-mentesség a négygyerekes nőknek) határozottan a magasabb keresetűeknek kedveztek. Miközben az emberhez méltó élet perifériáján rákkeltő, szív- és érrendszeri károsodást, légúti megbetegedéseket okozó lignittel, ruhákkal vagy műanyag hulladékkal fűtve mérgezi magát a mélyszegénységben élő réteg...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.