2020. január 16., csütörtök

ALAKUL A CSÚCSTÁRCA: PALKOVICS TÖR FEL, MINT A TALAJVÍZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2020.01.16.


Palkovics László vezette ITM lehet a 2021-es költségvetés legnagyobb nyertese, jut pénz bőven a látványberuházásokra, komoly adócsökkentés nincs a láthatáron, a nagy vesztes az oktatásért is felelős Emmi lehet.

Orbán Viktor miniszterelnök múlt heti sajtótájékoztatóján azt ígérte, hogy az elhúzódó kampányok után most két év kormányzásra készül, igaz nem tette hozzá, hogy ennek kell majd megalapoznia a 2022-es parlamenti választásokat. A kormány nemrég hozta nyilvánosságra a 2021-es és 2022-es költségvetés keretszámait, amelyekből nem az az „országépítő” kormányzás körvonalazódik, amiről a miniszterelnök beszélt. Csökkenő, stagnáló kiadásokat látni az oktatásért is felelős Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi), nincs nyoma a rendőrségi béremelések forrásainak, valami viszont mocorog az egészségügyben. E számok adják a jövő évi költségvetés alapját - a tervezés márciusban megkezdődik. 

A most kihirdetett tételek szerint tovább tart Palkovics László diadalútja a kormányzaton belül, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) brutális megerősödését hozhatja a 2021-es büdzsé. Míg idén a miniszter 1180 milliárd forint elosztásáért/felhasználásáért felel, jövőre már 2077 milliárd forint folyik át a minisztériumon. Palkovics az elmúlt években "lenyelte" a közoktatás egy fontos részét, a szakképzést, a felsőoktatás szinte teljes egészét, vonzáskörébe került a Magyar Tudományos Akadémia kutatóhálózata, és a jelek szerint 2021-ben is nő a hatalma – legalábbis költségvetési értelemben. Egy lényegi különbség van a 2010-es évek első feléhez képest: akkor az ITM helyén működő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium gazdaságpolitikai értelemben konkurálni próbált az akkor még Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztériummal, most az ITM nyíltan nem dobott kesztyűt a Pénzügyminisztériumnak. Ám sokatmondó, hogy az ITM egyre több gazdasági részpolitikát irányít, hiszen például már a foglalkoztatáspolitikáért is Palkovics tárcája felel alig pár napja, igaz a változást a Magyar Közlönyből tudhattuk meg, és annak okát nem verte nagydobra a kormány...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.