2020. január 21., kedd

AUDI VAGY MERCEDES? UGYAN, A VÁCI ÚTI IRODAFOLYOSÓ HÚZZA A MAGYAR GAZDASÁGOT

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2020.01.21.


Úgy építik az irodaházakat a Váci úton, mintha kötelező lenne, és ez nem is teljesen új jelenség. Ezért megnéztük, mekkora szerepet töltenek be az ország gazdaságában az itt működő cégek. A Bisnode céges adatbázisából kikerestük azokat a cégeket, amelyek központját a Váci út Nyugati pályaudvar és Újpest Központ metrómegálló közti része alá jegyezték be*.

Azt itt található cégekben közös, hogy gyártást nem, vagy csak elhanyagolható mértékben végeznek, a cégek túlnyomó többsége szolgáltatásokkal foglalkozik. Ez nem olyan látványos, mint az autógyártás, ezért jóval kisebb figyelmet is kap. Pedig Magyarország gazdaságának fontos ütőere ez az útvonal.

Bár csak a hazai vállalkozások 0,1 százaléka van a Váci út mentén, ezek adják az összes hazai vállalkozás termelési értékének 6,7, árbevételének 4,1, és az alkalmazottak számának 1,5 százalékát.
Persze ki kell emelni, hogy nem minden itteni központtal működő cég összes tevékenysége bonyolódik konkrétan a Váci úton. Számos olyan nagy országos cég központja található itt, amelynek központi irodája Budapesten van, de országszerte számos telephellyel rendelkezik – ilyenkor az alkalmazottak egy része természetesen máshol dolgozik.

Az elemzés azonban így is nagyon érdekes: jól megmutatja, hogy mennyire koncentrált még a fővároson belül is a gazdasági aktivitás. Gyűjtésünkben azokat a cégeket szerepeltettük, amelyek árbevétele legalább 50 millió forintot ért el az utóbbi években. Ilyenből összesen 763-ot találtunk.

Csak a Váci úton közvetlenül működő cégek szerepelnek az összeállításunkban, a környező utcákat már nem vontuk bele a gyűjtésbe. A csupán 5 kilométeres útszakaszon így is rengetegen dolgoznak: a 47 ezer munkavállaló az összesen 852 ezer budapesti foglalkoztatott 5,5 százaléka...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.