2020. január 5., vasárnap

BÁRKI, CSAK EZEK NE

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: VOGRONICS ANDRÁS
2020.01.05.


Jó lenne tisztázni valamit. Sokan el vannak tévedve a demokráciával kapcsolatos téveszmék erdejében. Fogalmuk nincs, hogy mi az és mekkora lehetőség ez egy ország életében. Nyilván a regnáló hatalomnak az az érdeke, hogy erről minél kevesebb szó essék, és az emberek minél inkább azt higgyék, hogy az állam dolga az, hogy helyettük megoldjon mindent. Ki kell ábrándítsak mindenkit, aki még nem ábrándult ki: egyáltalán nem így van. Sőt, amit most Orbánék művelnek az a demokrácia megerőszakolása és szájbarúgása egyszerre.

Kezdjük a kedvenc demagóg kérdés-válaszokkal, amikor például felcsendül a „de akkor kire szavazzak, ott sincs egy normális vezető sem” szólam. Emberek! Mi a választásokon nem vezetőket választunk, hanem képviselőket. A különbség az a kettő között, hogy az első esetben mi vagyunk a vezetőért és hanyatt vagyunk esve tőle, a másodiknál pont fordítva: annak kellene értünk lennie, és lesnie a választók kívánságait, neki kellene a választók kedvében járnia, és elvégezni azt a feladatot amiért a választók az adott pozícióba beszavazták.

Amikor mondjuk bankot, telefonszolgáltatót választunk ugyanez a helyzet: nem azért fizetünk egy banknak, hogy az ellopja a pénzünket, rosszul fektesse be, a bankigazgató a mi pénzünkön kurvázzon, hanem hogy a pénzünk biztonságban legyen, gyarapodjon, és minden rendben legyen. Ugyanez a helyzet egy mobilszolgáltatónál is: hogy olcsó, megbízható, gyors legyen, ne pedig lehallgasson, adatokkal éljen vissza, zsarolhasson, félelemben tartson a saját pénzemen.

Tehát. Amikor mi 4 évente képviselőket választunk, akkor ennek ez lenne a lényege. Csak az a baj, hogy a magyar ember azt hiszi, hogy ezek a mi főnökeink, akiknek mi tartozunk azért, amiért mi bízzuk meg őket azzal, hogy értünk dolgozzanak, hogy nekünk, az országnak a lehető legjobb legyen. Na tehát Orbán és sleppje egy választott figurák, akiknek az lenne a feladata, hogy az általunk rájuk bízott pénzt, más néven adót, a lehető legkörültekintőbben használják fel a köz javára, azzal úgy bánjanak, mint egy bankigazgató a betétesek pénzével. Tehát Orbán nem főnök, vezető, góré, messiás, hanem egy közalkalmazott, akit mi fizetünk a közösből. Ehhez nem kell semmilyen különleges természetfeletti képességgel rendelkeznie, elég az adott szakterületen profinak lennie...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.