2020. január 19., vasárnap

ÉS AKKOR KIDERÜLT, HOGYAN KÖLTENE EL A KORMÁNY 50 EZER MILLIÁRD FORINTOT

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: hvg.hu
2020.01.19.


A szemétdíjról vitázik Budapest és a kormány; bemutatták az 50 ezer milliárd forintos klímavédelmi programot; korrupciónak minősítenék az orvosok a hálapénzt. Ez a hvg.hu heti gazdasági összefoglalója.

Bemutatta a kormány a Magyarország klíma- és energiapolitikáját 2030-ig meghatározó stratégiáját. Két alapelv egyértelműen látszik a dokumentumban: a háztartási energia ára nem növekedhet, az atomenergia pedig marad. De az is kiderül, hogy a Mátrai Erőmű leállásával nem számolnak. A kormány számításai szerint a 2050-ig karbonsemlegessé válás 50 ezer milliárd forintba kerülni, és ennek egy részét az EU-s forrásoktól remélik.

Korábban szakértőket kértünk meg, hogy elemezzék az 50 ezer milliárd forint elköltéséről szóló terveket. Ők arra jutottak: a kormány valós adatok alapján számolhatta ki ezt az összeget, csakhogy valójában 3100 milliárdból mindent meg lehetne oldani. A földgázról hidrogénre átállásra például 43 ezer milliárd forintot szánna a kormány, de a szakértők szerint ez teljesen fölösleges, inkább a nyugati példát kellene követni és villamos energiára átváltani a lakossági gázfogyasztást. A napelemekre tervezett 4200 milliárd forint helyett 2800 milliárd a reális összeg, a töltőpontok hálózatának kiépítése pedig legfeljebb 300 milliárd forint, nem 3000 milliárd, ahogy a kormány számol...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.