2020. január 17., péntek

EZ IS JÓ BEFEKTETÉS VOLT 2019-BEN - VISSZAJÖTT AZ ELŐZŐ ÉVI VESZTESÉG

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.01.17.


A hosszú kötvényalapokkal szépen kereshettek tavaly a befektetők, bár az év utolsó hónapjaiban nem nekik dolgozott a pénz. A 2018-as masszív mínuszok után 2019-ben 7 százalék körüli hozamot tehettek zsebre a megtakarítók, míg a rövid futamidejű kötvényeket tartó alapokba fektetők 2-3 százalék között kereshettek.

Decemberben csendes kereskedés és emelkedő hozamok jellemezték a hazai állampapírpiacot. A hozamok az egész görbén emelkedtek, az elején néhány bázisponttal, a görbe hosszú végén, a 10–15 éves lejáratok esetében pedig 15–20 bázisponttal. A hazai hozamemelkedés követte a nemzetközi folyamatokat – áll az OTP Alapkezelő havi portfóliójelentésében.

A dollár és euró állampapír-hozamgörbék is hasonló mértékben emelkedtek, mivel a legfőbb kockázatok mérséklődésével párhuzamosan javult a globális befektetői hangulat. A Brexit-tárgyalások, az USA-Kína kereskedelmi tárgyalások egyaránt a megoldás irányába mozdultak el, nőtt a befektetők kockázatvállalási kedve. Az MNB decemberi ülésén nem változtatott az irányadó kamatokon és a monetáris politikai eszköztáron sem. A forint árfolyama a novemberi gyengülés után stabilizálódott majd korrigált, és az évet 331 környékén zárta az euróval szemben.

A hazai kötvényalapok árfolyamai decemberben kis mértékben csökkentek, vagyis a hozamok lefelé mozdultak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.