2020. január 17., péntek

MA IS HAT A MIGRÁNSPROPAGANDA, AZZAL TAROLJA LE A FIDESZ A FALVAKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2020.01.17.


Bár sok városban győzött az ellenzék ősszel, a falvakban változatlanul működik a menekültekkel riogató kormányzati kommunikáció, emiatt ott töretlen a Fidesz népszerűsége.

– Orbán megvéd minket a migránsoktól – Csóka Sándor így összegzi, hogy miért népszerű a Fidesz a falujában. A 42 éves férfi a 230 lelkes, dél-baranyai Piskón él, ahol a 2018-as parlamenti választáson a helybéliek 96 százaléka a kormánypárti jelöltekre szavazott. Aztán 2019-es uniós voksoláson résztvevő valamennyi piskói a Fidesz-KDNP listáját ikszelte be. Csóka Sándor magányosan él, egy fakitermelő cégnél dolgozik, alkalmi munkásként napi 9-10 ezer forintot kap kézhez, ami errefelé meglehetős jövedelemnek számít, hisz Piskón az aktív korúak harmadának csak közmunka jut. A piskóiak többségének nincs piacképes szakmája, a környéken alig van munkahely, a közeli városokba busszal bejutni a reggeli munkakezdésig bajos, így sokaknak csak a bizonytalan napszám marad. Amikor arról kérdezem Csóka Sándort, hogy szerinte valóban kell-e itt félni a migránsoktól, akkor ő elbizonytalanodik:

– Nem is tudom. De ugye mit lát az ember a tévében? Azt, hogy a migránsok mindenütt cirkuszolnak, lopnak, gyilkolnak. Erről beszél az M1, a Hírtévé meg a Duna. Biztos van benne valami.

– Maga látott már menekültet? – vetem közbe.

– Még nem, ide nem jönnek. Itt ellopni sincs mit. A férfi a házától kőhajításnyira lévő rejtélyes kinézetű, kicsi dombra mutat. Mint kiderül, az ember magasságú, gazzal benőtt halom egykor ház volt, de 10-15 éve leégett, a romok maguk alá omlottak. A tulajdonos eladta az ingatlant, s az új gazda csak a mögötte levő egyhektáros kertet hasznosítja, tavaly tököt termelt rajta. De a lakott házak állapota is többnyire siralmas, a száz éves, egykor tehetős családoknak otthont adó porták falai átnedvesedtek, megrepedtek, lehullt róluk a vakolat, a repedt üvegű ablakokat leszakadt redőny takarja, sok épület teteje megroppant, ereszcsatornája hiányzik, az ólak dülöngélnek, jószág talán sehol sincs...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.