2020. január 28., kedd

FERENCVÁROS HÁROM ISKOLÁNAK AJÁNLOTT FEL TÁMOGATÁST OKOS TANTEREM KIALAKÍTÁSÁRA, DE A TANKERÜLETI IGAZGATÓ KIVETTE A PROGRAMBÓL AZT A SULIT, AHOVÁ A KERÜLETI ROMÁK JÁRNAK

444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2020.01.28.


A IX. kerületi önkormányzat testülete 2019. június 27-én úgy döntött, hogy célzottan három kerületi iskola számára 39 millió forintot ajánl fel. A kerületi szinten soknak számító pénzt arra adták, hogy egy-egy úgynevezett okostantermet alakítsanak ki a Szent-Györgyi Albert, a Kosztolányi és a József Attila Általános Iskolákban. A kivitelező, a UPC iskolakezdésre el is készült, szeptember 12-én levelet küldött az alpolgármesternek, hogy a Szent-Györgyiben, a Kosztolányiban és Leövey Klára iskolában a digitális tantermek időre elkészültek.

Várjunk! Leövey Klára? Nem József Attiláról volt szó?

Az előterjesztésben, amiről a képviselők szavaztak, illetve a helyi tankerülettel kötött szerződésben is a József Attila suli szerepelt, de valami útközben félresiklott, és végül egy másik iskolába jutott el a támogatás.

Tehát egyszerűen valakik valahol nem vették figyelembe a választott képviselők döntését, és csöndben lecserélték az egyik intézményt.

Az a kényes az ügyben - azon túl, hogy nem vettek figyelembe egy demokratikus döntést, és megszegtek egy állami intézmény és önkormányzat közti szerződést - hogy pont azt az iskolát húzta le a tankerület a listáról, amibe köztudottan nagyon sok ferencvárosi roma jár.

A Mester utcai iskola azok közé az intézmények közé tartozik, amik miatt 2019. februárban tíz év bírósági eljárást követően jogerősen pert vesztett az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az ítélet kimondja, hogy a minisztérium felelős azért, mert majdnem 30 iskolában szegregáltan oktatják a cigány és a nem cigány gyerekeket, illetve maga az iskola szegregátumként működik, és utasítani kell az intézményeket, hogy fél éven belül deszegregációs tervet dolgozzanak ki.
Ezen felül 50 millió forint bírság megfizetésére kötelezték a minisztériumot. (A problémát az Orbán-kormány elődjétől örökölte, és azóta sem sikerült orvosolni.) Ez a verdikt az első fokú ítélethez képest még enyhének mondható, hiszen abban arra kötelezték a fenntartót, hogy fokozatosan zárja be a József Attila Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.