2020. január 13., hétfő

HÁT EZT BENÉZTED, LÁSZLÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
-  NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.01.12.


Akármennyire is szerette volna a kormány elhitetni az emberekkel, hogya szakképzés jelenti a jövőt Magyarországon, ezt valahogy nem sikerült mindenkiben tudatosítani. Mert ugyan a különböző államtitkárok és miniszterek is arról tájékoztatták a népet, hogy trendváltozás van, hiszen végre gyermekek ezrei választották a gimnázium helyett a szakiskolákat, a KSH legfrisebb felmérései szerint – amely számok szinte minden esetben a kormánynak kedveznek – azonban ez egyszerűen nem igaz. Nem hogy növekedett volna a szakképzésben résztvevők száma, hanem tovább csökkent, méghozzá számottevő mértékben. Ennek oka pedig nem más, mint, hogy a magyar oktatási rendszer egészéhez hasonlóan a színvonal a béka segge alatt van. Keresve is nehéz olyan oktatókat találni a szakiskolák környékén, akik valós, releváns tudással rendelkeznek egyes szakmákban, amelyet át is tudnak adni a fiatalabb generációknak.

Emellé jön még az, hogy a gyakorlati órák tananyaga elavult, mint ahogy az eszkfözök sem a legújabb technikát jelentik, valamint a szakmunkás fizetések – egyes, tényleg hiányszakmákat kivéve – sem elég magasak ahhoz, hogy fiatalok ezrei válasszák a szakmunkásképzőt, azok helyett a gimnáziumok helyett, amelyek később a belépőt jelenthetik az egyetemre. A legtöbb esetben egy diplomás többet fog keresni már kezdőfizetésként is, mint egy szakmunkás. Vannak persze kivételek, de nagy általánosságban egy egyetemi, vagy főiskolai diploma olyan ajtókat nyit meg, amelyek egy szakmunkás végzettséggel zárva maradnak.

Ez persze ismét csak nem a szakmunkások ellen szól, mindenki pontosan tudja, hogy szükség van rájuk, hiszen egy filozófus vagy tanár vélhetően elég borzasztó kenyeret sütne, vagy rémesen meszelné ki a szomszéd házának falát. Szakmunkásokra mindig szükség volt és a jövőben is szükség lesz, ez nem vitás, az viszont már igen, hogy a nagy trendforduló megtörtént volna az oktatásban. Elég a számokat megnézni és azonnal kiderül, hogy a gimnáziumi diákok száma jóval meghaladja a szakiskolák diákjainak számát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.