2020. január 19., vasárnap

HÁZVÁSÁRLÁS NORVÉGIÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2020.01.19.


Házat vásárolni sehol sem könnyű, Norvégiában meg aztán pláne olyan árak vannak, hogy a fal adja a másikat. Ráadásul a rendszer is különbözik a magyartól, így aztán igencsak észnél kell lenni, ha valaki ingatlanvásárlásra adja a fejét.

A lakásbérlés időszakának lezárása és a saját otthonba költözés minden határátkelő életében mérföldkő. Nincs ezzel másként a Norvég életünk szerzője és családja sem, akik decemberben költöztek saját házba.

„Biztosan sok hasonlóságot fel lehet fedezni más nyugati országok vásárlási szokásaihoz képest, viszont teljesen más, mint amit otthon megszoktunk. Mi is vettünk és adtunk már el házat Magyarországon, és most már vettünk itt is, tényleg más...

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy többes számban fogom írni (vettük, házunk stb...), mert úgy egyszerűbb, de csak Carmen vette a házat (az ő nevén van, övé a hitel, baj esetén pedig Barnabás az örökös). Fontos, mert érdekes a vásárlási procedúra miatt, meg egyébként is.

Mióta leköltöztünk, márciusban lesz két éve (szalad az idő) éreztük, hogy jó helyen járunk, itt már lenne értelme a sajátnak.

Ha az ember el kezd álmodozni bármi vásárlásáról, akkor felállít paramétereket, és majd kiderül találni-e olyat, vagy engedni kell az igényekből, hiszen nem fér bele a keretbe. (...)

Paraméterek: családi ház, lehetőség szerint minél privátabb környezetben, egyből lakható legyen, Grimstad kommune (Barnabás helye a speciális suliban csak így biztosított), 15% önrész (nem norvég állampolgárként ez a minimum), garázs jó lenne, de legalább valami tároló.

Az önrész és a bank által megadott maximális hitel olyan 2,5 millió koronáig engedett keresgélni. Mivel nekem nem volt még állandó állásom (talán itt is történik változás 2020-ban) így én nem tudtam növelni a felvehető hitelkeretet, hiába dolgozom, még ha csak közvetítőn keresztül is.

Így minden csak Carmenen múlt, és az ő hitelképességén. Ha már norvég állampolgár lenne, jobb kondíciók várnák, pl. 10% önrész, stb.)

Egy-két nagyvárost kivéve (Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø, Stavanger - horror árak), és azok közvetlen vonzáskörzetét (magas árak), megállapítható, hogy viszonylag hasonló árak vannak Norvégia szerte, persze a kisebb falvakban, vagy eldugott helyeken olcsóbban lehet házakat találni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.