2020. január 10., péntek

IRÁNBAN IS REMEKÜL MŰKÖDIK A „NEMZETI EGYÜTTMŰKÖDÉS RENDSZERE”

HVG ONLINE
Szerző: LENGYEL MIKLÓS
2020.01.10.



A Forradalmi Gárdának csak használnak az amerikai szankciók és Szulejmáni meggyilkolása – gazdaságilag is.

Kászim Szulejmáni tábornokkal mint terroristavezérrel végeztek az amerikaiak, de az iráni Forradalmi Gárda külföldi erőinek parancsnoka kulcsfigura volt a hatalmi gépezetben. Iránt ugyanis egyre inkább a Forradalmi Gárda irányítja azt követően, hogy Donald Trump felrúgta az atomalkut. A Forradalmi Gárda pedig nemcsak a fegyveres erőket irányítja, de a gazdaságot is.

"A bankok elvben privát részvénytársaságok, de egyáltalán nem ritka, hogy a részvényesek nevében az igazgatótanácsban ott ül három tábornok" – nyilatkozta a német–iráni kereskedelmi kamara elnöke a Deutsche Wellének. Rámutat arra is, hogy az iszlamista rendszerben nemigen lehet tudni, hogy mi állami és mi privát, de az biztos, hogy dúsgazdag tábornokok és vallási vezetők vannak döntési pozícióban. A bankok jó részét olyan befektetési társaságok birtokolják, melyek állami vállalkozások. A bankok azután olyan cégeket finanszíroznak, melyekről szintén nem lehet tudni, mennyire magán- vagy állami cégek, a döntéshozók mindenesetre a Forradalmi Gárda tábornokai.

Behzad Nabavi, az iráni parlament egykori alelnöke megírta, hogy a Forradalmi Gárda milyen módon uralja Irán egész gazdaságát: melyik az a négy nagy, amely uralja a gazdaság 60%-át. A reformista politikust beperelte a gárda, mely esküszik arra, hogy csak a gazdaság 2%-át birtokolja a négy nagy. Kik ők?


- A Próféta pecsétje – a szép nevű cég mögött Irán legnagyobb építőipari vállalkozása rejtőzik. Egyáltalán nem meglepő módon övék az állami megrendelések jó része.


- Khomeini ajatollah végakaratának végrehajtói – ez egy pénzügyi konglomerátum, mely ellenőrzi az Irán számára fontos olajipart és a politikai hatalom számára elengedhetetlen telekommunikációs rendszert.
- Az Elnyomottak alapítványa – ezt Khomeini ajatollah utasítására hozták létre az iszlamista forradalmat követően. Ebbe az alapba kerültek a külföldiek és a régi rendszer vezető gárdájának elkobzott javai. Ők foglalkoznak a szociális problémákkal, melyek egyre jobban fojtogatják Iránban már a középosztályt is.

- Végül a Reza imám szentélye nevű pénzügyi társaság, mely több mint 50 vállalkozást birtokol a legkülönfélébb ágazatokban Iránban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.