2020. január 10., péntek

JOGUNK VAN DÜHÖSNEK LENNI – SCHILLING ÁRPÁD ÉS SÁROSDI LILLA AZ ÖNKÉNTES EMIGRÁCIÓJUKRÓL

24.HU
Szerző: CSERI PÉTER
2020.01.10.


Lelkiismeret-furdalása van Schilling Árpád rendezőnek, mert ereje teljében lévő emberként tavaly a családjával együtt annak ellenére emigrált, hogy rengeteg tennivalója akadna idehaza. Felesége, Sárosdi Lilla színésznő viszont nem érez bűntudatot az őt évtizedekkel korábban szexuálisan zaklató Marton László néhány hónappal ezelőtti halála miatt. A kétgyermekes művész házaspár jelenleg a Lyontól nem messze lévő francia kisvárosban, Die-ben él. Az ünnepek alatt hazalátogatott a család, akkor találkoztunk velük.

Miféle emigráció ez? A közösségi médiában olyan rendszerességgel reflektál a hazai közéletre, mintha nem egy francia kisvárosban, hanem, mondjuk, Rétságon élne.

Schilling Árpád: Nem ez volt a terv.

Hanem?

Sárosdi Lilla: Amikor kiköltöztünk, azt ígérte, hogy lezárja a Facebook-oldalát, aztán mégsem tette meg.

Schilling Árpád: Ami késik, nem múlik. A közösségi médiát nem a személyes kapcsolataim ápolására használom, hanem kizárólag a közélettel kapcsolatos gondolataim-érzéseim kifejezésére, illetve fontos ügyek, például adakozások propagálására. Tavaly arra gondoltam, hogy le kell zárnom valamilyen szinten a korábbi életemet ahhoz, hogy teljes lélekkel készen álljak egy újra. De aztán kiderült, hogya múlthoz és a kezdődő jövőhöz való viszony sokkal bonyolultabb. Például nem lehet csak úgy legyinteni arra, ami Magyarországon történik, és az események alakulása némi lelkiismeret-furdalást kelt bennem.

Miért is?

Schilling Árpád: Mert folyamatosan azt érzem, hogy tenni kellene valamit. Erőm teljében vagyok, rengeteg a társadalmi probléma, én meg elvonulok. Nem egyszerű dolog ez. A teljes szakításhoz kizárólagos önzés vagy kegyetlen cinizmus kellene, de ezek hiányoznak belőlem.

Sárosdi Lilla: Akkor én önzőbb vagyok nálad, mert nekem könnyen ment az új élet felépítése. Mondjuk, a lelkiismeret-furdalás elől olykor én sem tudok elmenekülni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.