2020. január 11., szombat

KÁLMÁN OLGA: ORBÁN VIKTOR EZT A BÉKÁT NEM FOGJA LENYELNI (1.)

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.01.11.


„A kulturális törvény – bárki igyekszik is az ellenkezőjét állítani – konkrét büntetés. Volt már ennek előszele is, amikor belengették, hogy az építési hatósági jogköröket veszik el az önkormányzatoktól. Mondhatja Orbán Viktor, hogy ők csak olyat tesznek, amit a budapestiek akarnak, csak közben elveszik a hatósági jogköröket, vagyis az van, amit a kormány akar. Én annál már rafináltabb vagyok, hogy ne üljek fel a kommunikációs trükköknek. Ezt a békát, Budapest elvesztését, Orbán nem fogja lenyelni." Ezt nyilatkozta többek között a Hírklikknek Kálmán Olga, volt politikai újságíró, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester helyettes kulturális főtanácsadója. Volt űjságíró, mert azt mondja: ma már a politika az ő útja.

Te most politikus vagy?

– Igen.
Jaj, de büszkén mondod.

– Büszke is vagyok rá.

Akkor eggyel közelebb kerültünk Demján Sándor álmához.

– Ami?

Nem emlékszel, azt hiszem említettem egyszer neked.

– Jaj, valamit mondtál, de már nem emlékszem.

Az ő elképzelése az volt, hogy te legyél a miniszterelnök.

– Drága Demján Sándor… Nagyon-nagyon tiszteltem, kedveltem őt. Most arra vagy kíváncsi, hogy beteljesítem-e Demján Sándor álmát?

Arra, hogy eggyel közelebb kerültél-e a megvalósításához.

– Akkor erről beszéljünk majd egy kicsit később.

Jó, beszéljünk később. Majd miniszterelnökként?

– Beszélgethetünk úgy is, hogy ha te leszel a miniszterelnök, én meg a kancellária minisztered.

Jó, hát ez egy kicsit odébb van még, így aztán térjünk vissza a jelenbe. Abból, hogy oly büszkén vállaltad politikusi mivoltodat, következtethetek arra, hogy magad mögött hagytad az alapszakmádat?

– Ha úgy kérdezed, hogy bejárok-e minden nap egy televíziótársaság épületébe, és ott újságíróként megjelenek kérdezőként egy tv képernyőjén, akkor igen, annak az életemnek vége lett. De ennek már akkor vége lett, amikor a Hír TV-ből kirúgtak. Az azonban, hogy az újságíró létét az ember egyszer csak abbahagyja, olyan nincs. Az a fajta mentalitás, ahogy az ember a közéletet, a politikát, a mindennapi életet megközelíti, abban benne van, hogy huszonöt éven keresztül ebben a szakmában dolgozott.

De át kellett állítani az agyadat, hogy megfelelj ennek a szerepkörnek?

– Igen, persze. Ezzel együtt, nem mondom azt, hogy átkerültem a másik oldalra, mert ezt nem így gondolom. Annyiban igaz, hogy ha a televíziós közeget veszem alapul, akkor az asztal másik oldalára kerültem. Mégsem érzem azt, hogy ez a másik oldal lenne. Egy politikai újságíró, amíg ezt a szakmát űzi, politikával foglalkozik. Éppen ezért a politika nekem az életem része volt. És most, amikor – ahogy te mondod – büszkén vállalom, hogy politikus vagyok, nem érzem azt, hogy átléptem máshová, hanem megmaradtam abban a világban, amelyikben eddig is voltam, csak most nem csupán kérdezőként, hanem kérdezőként és válaszadóként...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.