2020. január 16., csütörtök

MÁR ARRÓL GYŐZKÖDIK A FIDESZESEK A GYÖNGYÖSPATAI ROMÁKAT, HOGY MIRE KÖLTSÉK A KÁRTÉRÍTÉST, AMI ORBÁN SZERINT NEM IS JÁRNA

168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.01.16.


Sikerült felkorbácsolni az indulatokat Gyöngyöspatán, már nem találni olyan nem roma lakost, aki jogosnak tartaná a szegregáció miatt megítélt kártérítést, vagy ne Orbán Viktornak adna igazat – derül ki a Népszava és a 24.hu helyszíni tudósításából is. Lakatos Oszkár, az Országos Roma Önkormányzat egyik Heves megyei képviselője például arról számolt be a Népszavának, hogy „alázzák a cigányokat” a településen, „semmirekellőknek” nevezik őket, akik „ingyenpénzt akarnak”, míg a 24.hu olyanokat idéz, akik szerint egyáltalán nem érdemlik meg a pénzt.

Bár a kormány láthatóan azon van, hogy gátja legyen a 100 milliós kártérítés kifizetésének, magas rangú politikusok a helyszínen máris elkezdték győzködni arról a romákat, mire kellene költeniük majd a pénzt. Pár nappal a beszéde után ugyanis Orbán titkokban a helyszínre küldte Vecsei Miklós felzárkózásért felelős miniszterelnöki biztost.

Ha úgy alakul, és a roma családok valóban megkapják a kártérítést, akkor szeretné meggyőzni őket arról, hogy a megítélt pénz egy részét fordítsák képzésre. Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója vagy épp Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár szintén „ajánlásokat” fogalmaztak meg arra vonatkozóan, hogy a diákok részére nem készpénzben kellene biztosítani a jóvátételt, hanem például nyelvoktatás vagy érettségire való felkészítés formájában.

Csemer Géza, a gyöngyöspatai roma önkormányzat elnöke a Népszavának azt mondta, négyszemközt egyeztetett Vecsei Miklóssal, aki segítséget ajánlott a helyi romáknak. Ezek között említette egy bölcsőde jellegű intézmény kialakítását, ahol a három év alatti gyerekek fejlesztését oldanák meg, de mindez nem helyettesíthetik a kártérítést, azon felül kell őket értelmezni, hiszen jogi nonszensz, hogy megszabják, mire fordítsák a kártérítés összegét...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.