2020. január 23., csütörtök

ÖN MEG TUDNA ÉLNI NAPI EZER FORINTBÓL? A DOLGOZÓK ÖTÖDE ENNYIT SEM KERES A VILÁGBAN - NEM CSAK A MUNKANÉLKÜLISÉG A GOND – ÍRJA JELENTÉSÉBEN AZ ILO.

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.01.23.


Az, hogy valakinek munkája van, egyáltalán nem garancia, sőt, a tisztességes munkalehetőségek hiánya egyre inkább megnehezíti, hogy az emberek jobb életet biztosítsanak maguknak annak ellenére, hogy dolgoznak – írja most kiadott éves jelentésében a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO). Az ILO idei, foglalkoztatásra és társadalomra vonatkozó elemzése olyan kulcsfontosságú területeket vizsgál meg, mint a munkanélküliség, a munkaerő kihasználatlansága, a munkavállalókat sújtó szegénység vagy a jövedelmeknél jelentkező egyenlőtlenség.

Az egyik legmegdöbbentőbb adat, hogy a Föld 3,3 milliárd munkavállalójának 61 százalékát nem hivatalosan foglalkoztatják, sokan közülük nem is kapnak pénzt, például a családi cégekben vagy háztartásban segítők. Azok is nehéz helyzetben vannak, akik kapnak pénzt, mert sokszor fizetésük és munkakörülményeik sem érik el még az elvárt minimális szintet sem.

Ez is magyarázza, hogy 630 millióan annak ellenére nem képesek kitörni az extrém vagy mérsékelt szegénységből, ez a világ dolgozóinak majdnem ötöde. A 630 millióba azok tartoznak, akik kevesebb, mint 3,2 dollárt, vagyis jelenlegi árfolyamon 970 forintnak megfelelő összeget keresnek egy nap.

A másik probléma az, hogy a dolgozók egyáltalán nem, vagy az igényeikhez mérten kevés munkát tudnak végezni. Összesen 188 millió ember munkanélküli, 165 millió ember kevés órában végez keresőtevékenységet, további 120 millió pedig fel is adta a munkakeresést. Ez összességében a világ munkaerejének 13 százalékát sújtja.

A kutatás azt is kihangsúlyozta, hogy a vizsgált 11 régióból hétben egyre több tüntetésnek lehettünk szemtanúi 2019-ben, amelyek világszerte szintén az egyre növekvő társadalmi-gazdasági-politikai elégedetlenség fokozódását jelzik.

A jelentős fő megállapításai:

ITT OLVASHATÓK

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.