2020. január 16., csütörtök

ORBÁN CÉLJA: SZÍNLELNI BOLDOG MAGYARORSZÁGOT

HÍRKLIKK
Szerző: NÉMETH PÉTER
2020.01.16.


Egyre több bírálat éri – belülről is – az Európai Uniót a szervezet lassúsága, a bürokrácia elhatalmasodása miatt. Jó, persze a szövetség alapvetően az egységes elvek elfogadásán és betartásán alapszik, és azzal számolt, hogy ezt a tagországok komolyan is veszik. Egy darabig ez így is volt, noha a görögök például már a kezdetektől következetesen átverték az uniót; meg is lett a következmény – a görögökre nézve.

Magyarország alapvetően igyekezett jó tanuló lenni. Még az Orbán Viktor vezette kormány is. Egészen addig, amíg a miniszterelnök rá nem jött arra, hogy ezek az európai elvek útját állják az ő belpolitikai terveinek, s hogy lényegében semmilyen következménnyel nem jár, ha ezeket az elveket ő bátran félretolja. Éppen az unió lassúsága, túlszabályozottsága miatt, úgy sem tudnak ellene semmit tenni. Természetesen a problémákat itthon, a magyar társadalomnak kellene elsősorban megoldani, ám a sorozatos kétharmados parlamenti fölény jogot biztosított a Fidesznek arra, hogy látszólag törvényesnek mutassa lépéseit. Így lett új alkotmány – alaptörvény –, annak módosításai, az egyénre szabott jogszabályok, az intézmények kiüresítése, illetve fideszesítése.

A magyar embereket láthatóan felkészületlenül érte a hatalom gátlástalan kiterjesztése. A többség ráadásul úgy érezte – érzi –, hogy az egyéni boldogulását mindez nem zavarja, neki állampolgárként nincs vele dolga, és ha saját egyéni életét nem befolyásolja, sőt, a kedvező gazdasági környezet miatt, még a jövedelme is nő, akkor nyugodtan hátat fordíthat a kormány praktikáinak. A lebénult ellenzék a saját térfélen elfoglalt pozíció erősítésével volt inkább elfoglalva, és noha pontosan látta, mi történik, nem tudott, akart ellene semmit tenni. A szeparált mozgások, tiltakozások sehova sem vitték, képtelen volt megingatni a hatalom stabilitását, önkényes cselekvéseit, a parlament egyoldalú működését, a fékek és ellensúlyok beillesztését a Fidesz rendszerébe...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.