2020. január 25., szombat

ORBÁNÉK, VAGY EURÓPA FELÉ MEGY SZLOVÁKIA?

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.01.25.


Egy hónap van már csak a szlovákiai parlamenti választásig, s a tét hatalmas: az utóbbi hetekben nő a szélsőjobboldali nacionalista Marian Kotleba vezette A Mi Szlovákiánk Néppárt támogatottsága, s egyes előrejelzések szerint a tömörülés akár az első helyen is végezhet. A kormánykoalíció népszerűsége egyelőre leszálló ágban van, s úgy tűnik, hogy a magyar belháború miatt nem lesz magyar párt a törvényhozásban.

ajban van a hatalmon lévő szlovák kormánykoalíció legnagyobb pártja, a Smer – Irány Szociáldemokrácia: az utóbbi hetekben újra megindult a választók átvándorlása a szélsőjobboldali Marian Kotleba által alapított Mi Szlovákiánk Néppárt (LSNS) felé, a legutóbbi közvélemény-kutatások szerint a tömörülés már 13,6 százalékot kapna, ha most lenne a választás, míg a csökkenő előnyű Smer támogatottsága 18,7 százalékra olvadt.

Több elemző akad, aki szerint Kotleba egyszerű magyarázatai és a rendcsinálásra vonatkozó ígéretei népszerűek a korábban a baloldali populista Smerre voksoló választók körében is. Az is növelheti az LSNS valós esélyeit, hogy a korábbi választások alkalmával a közvélemény-kutatók rendre alábecsülték a párt támogatottságát...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.