2020. január 10., péntek

RÁREPÜLTEK A SZÁLLODÁSOK AZ ÁLLAMI MILLIÁRDOKRA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: PAPP ZSOLT
2020.01.10.


Egyenként több milliárdot igényelve egy hét alatt alaposan túljegyezték a szállodafejlesztési pályázati keretet. A tűztől távolabb állók lemaradtak.

Alig nyolc munkanap után felfüggesztette Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. égisze alatt működő Kisfaludy2030 Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. azt a 20 milliárd forintos keretösszegű pályázatot, amit nagy szállodák felújítására és fejlesztésére írtak ki. A cég közleménye szerint a 20 milliárd forintos keretet többszörösen túljegyezték – vagyis legalább 40, de akár 50-60 milliárd forintos igény is érkezett a közpénzre. A pályázatot december 20-án nyitotta meg a MTÜ projektcége – vagyis a ünnepek miatt mindössze nyolc munkanap alatt bombázták meg a magyar szállodás cégek beadványaikkal az állami pályázatkezelőt. 

A hatalmas érdeklődés nem véletlen, ugyanis a kiírás szerint akár 70 százalékos támogatási intenzitás elérhető – vagyis egy komplett szálloda felépíthető majdnem csak állami pénzből, főleg ha sikerült kicsit túlárazni a projekteket. A programról a várható kiírásról korábban is lehetett tudni, ugyanakkor meglepő annak nyolc munkanapon belüli felfüggesztése, hiszen a kiíró eredetileg azzal számolt, hogy március 31-ig fogadja a pályázatokat. A kírásban az is szerepel, hogy azon pályázónak, akinek kérdése van a kiírással kapcsolatban 15, esetleg harminc naptári napon belül válaszolnak. Vagyis nem kellően tájékozott (nem bennfentes) pályázónak esélye sem lett volna kérdéseket feltenni a pályázattal kapcsolatban, mert azt a túljelentkezés miatt le is zárták gyakorlatilag 15 (naptári) napos határidő lejárta után azonnal. 

Korábban a Napi.hu írta meg, hogy a Mészáros Lőrinc érdekeltségbe tartozó Hunguest Hotels épp a pályázatból akarja felújítani szállodáit. „A Hunguest Hotels változatlanul tervez a Kisfaludy-pályázattal. Minden szállodánk tekintetében figyelembe vesszük a pályázatokon történő részvételi és az azok által megnyíló fejlesztési lehetőségeket" – közölték épp a pályázat felfüggesztésének napján. A Népszava megkérdezte a Magyar Turisztikai Ügynökséget, hogy hány pályázó és mennyivel jegyezte túl néhány munkanap alatt a húszmilliárdos keretet, ám lapzártánkig nem érkezett válasz. A pályázni csak konkrét üzleti pénzügyi tervekkel lehetett, vagyis ezt kellett elvileg nyolc munkanap alatt összedobni a pályázóknak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.