2020. január 11., szombat

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN FELTÉTELEKET SZAB A NÉPPÁRTNAK, MIKÖZBEN NYILVÁNVALÓAN KIFELÉ IGYEKSZIK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.01.11.


Der Standard

Orbán Viktor feltételekhez köti, hogy bent maradjon az Európai Néppártban, ugyanakkor arról beszél, hogy új, kereszténydemokrata összefogást alapít. Vagyis nyilvánvalóan mindinkább arra készül, hogy otthagyja a kereszténydemokratákat. Hogy mégse menjen, azt attól tette függővé a nála meglehetősen ritkaságszámba menő sajtóértekezleten, hogy az EPP visszatér-e konzervatív gyökereihez, ideértve a bevándorlás elutasítását, a hagyományos családmodellt és a nemzeti identitás, illetve kultúra megőrzését. Ugyanakkor realistán hozzáfűzte, kérdéses, hogy a Fidesz keresztül tudja-e vinni elképzelését a pártcsaládban. Gyakorlatilag azonban kizárt, hogy a Néppárt a problémás magyar párt kívánságára olyan irányvonalra állna rá, amit Ausztriában a Szabadságpárt jelenít meg. Budapesti megfigyelők szerint azért tette le a garast, hogy a maga elhatározásából lépjen ki a szövetségből. A koreográfia arra szolgál, hogy megőrizze az arcát, legalábbis a hívek körében. A PiS fémjelezte frakció, vagy az FPÖ-t és a Salvini-féle Ligát is magában foglaló másik csoport boldogan befogadná a magyar vezetőt. Ám kijelentései arra utalnak, hogy ő inkább egyesítené a kettőt, amivel megérkezne a szélsőjobbra, ám a periféria politikailag nem kölcsönözne neki olyan súlyt, mint az EPP-tagság.

Die Welt 


A lengyel miniszterelnök azt közölte, hogy rendszeresen egyeztet Orbán Viktorral arról, mi volna a helyes eljárásmód Kínával szemben ideértve a Huawei megítélését, ám ez ügyben igencsak eltér a két ország véleménye. Úgy hogy Varsó felfogása ezen a téren közelebb áll ahhoz, amit a németek gondolnak, pedig Morawiecki a hosszú interjúban amúgy egy sor bírálatot fogalmazott meg Berlinnek címezve. Így sürgeti, hogy a német és a francia kormány álljon határozottabban az USA oldalára, mert továbbra is Washington szavatolja Európa biztonságát. Varsó a maga részéről aggodalommal figyeli az Amerika-ellenes reflexek erősödését bizonyos államok részéről. Morawiecki nem ért egyet Macronnal abban, hogy a mostani Oroszországgal együtt kell fellépni Peking növekvő befolyásával szemben, mert Moszkva stratégiai hibát követ el, amikor ellenségének tekinti az EU-t. Hiszen az igazi veszélyt Kína jelenti, ám ennek elhárítására Putyin mégsem hajlandó együttműködni az unióval. A viszony rendezéséhez azonban az oroszoknak ki kellene vonulniuk a Krímből és véget kellene vetniük a helyzet destabilizálásának Kelet-Ukrajnában. Továbbá Szíriában is konstruktív szerepet kellene vállalniuk. Ugyanakkor Washington segíthet meghiúsítani az orosz hibridtámadásokat, valamint a fokozódó kínai befolyást. Nélküle azonban egyik sem megy. A politikus ezúttal is kikelt az Északi Áramlat-2 megépítése ellen, ebben nagyon különbözik az álláspontja Merkelétől. Úgy értékelte, hogy a franciákkal ellentétben a németek nem veszik komolyan a Kelet biztonsági aggályait. Nem szabad azonban megengedni, hogy Moszkva a gázszállítások leállításával zsarolhassa a földrészt. A függőségi viszony elkerülésére Európának más forrásokból is energiahordozókat kell vásárolnia. A kormányfő kitart amellett, hogy meg kell szabadulni azoktól a bíráktól, akik kompromittálódtak a szocializmus idején. Még akkor is, ha a bírói kar átlagéletkora 40 év. Arra hivatkozik, hogy a 90-es években a komcsi bírák képezték ki az utánpótlást. Azon kívül az igazságszolgáltatás nem elég hatékony, úgy hogy sok lengyel sürgeti a helyzet javítását. Úgy gondolja, hogy az Európai Bíróság felületesen foglalkozott a kérdéssel, ezért nyilvánította a reformot a közösségi joggal ellentétesnek.

BBC 


A jobboldali-nacionalista Orbán Viktor ingyenessé kívánja tenni a mesterséges megtermékenyítést, hogy megállítsa a lakosság számának négy évtizede tartó apadását. A politikus a bevándorlás helyett a természetes szaporodást pártolja a gond orvoslására. Ennek érdekében a kormány a múlt hónapban átvett hat megtermékenyítő központot, miután a miniszterelnök pedig stratégiai fontosságúnak minősítette a területet. Ám az még nem világos, hogy kik jogosultak a kezelésre, habár az új rendszer nem egészen három hét múlva életbe lép. A politikus nemrégiben a nyilvánosság előtt hangoztatta a szélsőjobb lakosságcsere elméletét, miszerint a fehér európaiakat mind inkább kiszorítják másutt született idegenek. Szerinte ezen jelentős politikai erők dolgoznak, ideológiai vagy más megfontolásból. Magyarországon a nők a statisztikai átlagot nézve, 1,48 gyereket hoznak a világra, de másutt is nagy demográfiai hiányosságok mutatkoznak. A lengyel vezetés pl. havi 500 zlotyt, azaz átszámítva 100 fontot ad a családoknak minden egyes utód után, hogy ily módon serkentse a gyerekvállalást...  

ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.