2020. február 6., csütörtök

A KERÜLET PÉNZÉN JÁRT LAS VEGASBA, 25 MILLIÓT UTAZOTT EL AZ ÚJBUDAI CÉGVEZETŐ

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2020.02.06.


A László Imre vezette XI. kerületi önkormányzat megvált informatikai cégének igazgatójától, miután kiderült, hogy Las Vegas-i, londoni és szingapúri utakra utalt ki magának milliós összegeket – tudta meg a 24.hu.

Információnk szerint Janurik Lajos az elmúlt négy évben közel 25 millió forintot utazott el az Újbuda Smart 11 Nonprofit Kft. kasszájából, és ügyvezetőként nem kérte ehhez a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzat gazdasági bizottságának jóváhagyását sem.

Janurik a korábbi fideszes polgármester, Hoffmann Tamás embereként került az önkormányzati vállalkozáshoz: részt vett Hoffmann 2010-es választási kampányában, majd pár hónapra rá vezetői posztot kapott. Kivételezett helyzete akkor sem ingott meg, amikor plagizált informatikai stratégiát adott el a kerületnek. 2012-ben 3 millió forintot fizettek ki egy dokumentumért, amelyről kiderült, hogy egy korábbi székesfehérvári pályázaton leadott városi stratégia szövegének újrafelhasználása, a két dokumentum között több oldalnyi egyezést találtak.

Az önkormányzat akkor azt ígérte, belső vizsgálatot indít, a sajtóbotrány azonban mintha csak erősítette volna Janurik pozícióját. Nemcsak megtarthatta állását, de még prémiumot is kapott, több mint ötmillió forintot. Aztán hamarosan ismét rámosolygott a szerencse: kft.-jével megpályázott és meg is nyert egy kormányzati uniós pályázatot, amivel 200 ezer forintos óradíjú szakértői szerződést kapott a járási hivatalok informatikai szakértői szolgáltatására. Az EU-s pályázati győzelmet kissé beárnyékolja, hogy a meghívásos tenderen saját és egy üzlettársa cégével kellett konkurálnia.

Még le sem járt az 50-60 milliós extra bevételt hozó megbízás ideje, amikor Janurik utazgatni kezdett, és a Smart 11 Kft. ügyvezetőjeként egyre nagyobb kiküldetési pénzeket szavazott meg magának. 2015-ben 130 ezer forintról indult, amit egy stuttgarti és egy varsói útra költött, egy évvel később már 2,33 milliót terhelt a cégre egy hétnapos San Franciscó-i kiküldetés kapcsán.

Las Vegasban háromszor is járt. 2017-ben ment először, ez 3,33 millió forintjába került a kerületnek. 2018-ban három helyre küldte ki magát: összesen 9,5 milliót fizettetett ki egy szingapúri, egy londoni és egy újabb Las Vegas-i útra. 2019-ben pedig nagyjából hasonló áron megismételte ezt a sorozatot.

Az ellenzéki győzelemmel zárult októberi önkormányzati választás után a kerület új vezetése belső ellenőrzéseket indított az önkormányzati cégeknél, hogy feltárják az esetleges visszaéléseket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.