2020. február 6., csütörtök

AGGASZTÓ JELENTÉSEK ÉRKEZTEK A MAGYAR HATÁRRÓL, DE A FRONTEX FŐNÖKE INKÁBB BEHUNYTA A SZEMÉT

444.HU
Szerző: 444.hu
2020.02.06.



- A cikket Apostolis Fotiadis írta, és a 444 a Balkan Investigative Reporting Networkkel (BIRN) együttműködésben közli. Fordította: Szurovecz Illés

- A menekültválság csúcsán több jel is utalt arra, hogy a magyar hatóságok bizonyos esetekben erőszakosan bántak a határhoz érkezőkkel.

- Hiába szóltak a jelentések ütésekről, rúgásokról és kutyaharapások nyomairól, az EU határvédelmi ügynöksége, a Frontex nem függesztette fel a magyar határőrök támogatását.

- A szervezet hamarosan a Balkánon, EU-n kívüli országokban is fegyveres csapatokkal lesz jelen.

2016. október 11-én éjjel migránsokat kerestek a magyar hatóságok a déli határon. A magyarokkal járőrözött egy finn férfi is, aki a Frontexnek, vagyis az Európai Unió határvédelmi ügynökségének dolgozott, ő pórázon vezette maga mellett a szolgálati kutyáját.

Egyszer csak kiugrott valaki a bokorból, a kutya pedig azonnal rátámadt.

„A harapás természetes védekező reakció a szolgálati kutya részéről”

– írták a történtekről utólag a Frontex belső jelentésében.

Egy másik eset Inmaculada Arnaez, a Frontex alapjogi tisztviselőjének jelentésében szerepel, ami az Európai Bizottsághoz és a Frontex vezetőségéhez is eljutott.

A dokumentum szerint 2016. december 16-án a magyar határőrök kinyitották a határkerítés egyik kapuját, majd rászabadítottak egy kutyát egy többnyire 10-17 éves afgánokból álló csoportra, akiket szerb területen tovább üldöztek. A kutya hármójukat megharapta, üldözőik pedig paprikasprét fújtak az arcukba, és botokkal ütlegelték őket. Később egy közeli tranzittáborban kaptak orvosi ellátást, ott dokumentálták a sérüléseiket.

A Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) nyomozásából az derült ki, hogy a szervezetnél tisztában voltak a felmerült visszaélésekkel, és a Frontex alapjogok tiszteletben tartását ellenőrző saját konzultációs fóruma is azt javasolta, hogy függesszék fel a magyarokkal való együttműködést, de ezek a hangok a vezetőségénél süket fülekre találtak...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.