2020. február 6., csütörtök

LESZAKADÓBAN A NYUGDÍJASOK

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: HAJDÚ PÉTER
2020.02.05.


Egyre nagyobb a távolság a nyugdíjasok és a bérek között, előbbiek ugyanis évek óta csak buknak minden egyes nyugdíjemeléssel. Becslések szerint havonta átlagosan mintegy 21 ezer forinttal kaphatnának többet, ha a kormány nem ragaszkodna makacsul a 2011-ben bevezetett inflációkövető módszerhez. Ennek lényege, hogy kizárólag az eleve alultervezett és irreálisan számított inflációhoz igazítják a nyugdíjemelés mértékét. Miközben a bérek az utóbbi időben lendületesen, évi 10 százalék körüli mértékben nőttek, a nyugdíjak növekedési üteme nem érte el a három százalékot sem. A szakadék egyre mélyül, de a nyugdíjas szervezetek eddigi nyílt levelei, petíciói, kérései, szakmai anyagai, törvényjavaslatai süket fülekre találtak.

Idén azonban akcióba lépett egyszerre több nyugdíjas szervezet is, mert megint csak 2,8 százalékkal emelkedik az időskorúak ellátása, miközben mindenki pontosan tudja, hogy 3,5 százalék lesz a hivatalos inflációs ráta. Már most a bőrükön érezhetik a nyugdíjasok az árak gyorsuló emelkedését: tavaly decemberben hétéves csúcson járt az infláció, az általuk előszeretettel vásárolt élelmiszerek pedig 5,9 százalékkal drágultak. A magasabb infláció miatti különbözetet csak novemberben kapják meg egy összegben, addig lényegében kamatmentesen hiteleznek az államnak, amire a költségvetés egyáltalán nincs rászorulva.

Eleve az inflációszámítás is reformra szorul: amint arról korábban írtunk, ha a lakhatási költségek is megfelelő súllyal szerepelnének az inflációs kosárban, akkor becslések szerint az utóbbi években 5-6 százalék körül alakult volna az áremelkedések átlagos üteme. Vagyis a 135 ezer forintos átlagnyugdíjjal számolva januártól havonta nem 4, hanem 8 ezer forinttal több illetné a nyugdíjasokat. Ám ez csak a probléma egyik fele. A Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) többek között azt követeli, hogy a nyugdíjemelés számításánál ne csak az inflációt vegyék figyelembe, hanem a bérek tervezett növekedését is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.