2020. február 6., csütörtök

A KORLÁTOZÁSOK NEM ÁLLÍTJÁK MEG A JÁRVÁNYT – ÁLLÍTJA JAKAB ZSUZSANNA, A WHO FŐIGAZGATÓ-HELYETTESE

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2020.02.06.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) második embere, a magyar Jakab Zsuzsanna a globális vészhelyzet kihirdetése ellenére is bízik abban, hogy elkerülhető a világméretű járvány. A világszervezet felkészült arra, hogy mobilkórházakkal és a Föld bármelyik pontján bevethető orvosi teamekkel segítse azokat a szegény országokat, ahol gyakorlatilag nem létezik a közegészségügyi rendszer. A főigazgató-helyettes a január 31-én készült interjúban azt mondta, járványügyi szempontból a tömeges turizmus nem jelent különösebb veszélyt – ezt a menekültválság is bizonyította.

- Mit jelent a vészhelyzet kihirdetése? Szükség van-e arra, hogy bármelyik ország mást tegyen, mint amit eddig?

- Amikor szervezetünk főigazgatója hazajött Kínából, azonnal összehívta a Vészhelyzeti Bizottságot, amely hosszú, estébe nyúló elemzés után úgy döntött: ki kell hirdetni a vészhelyzetet. Ez azonban a jelen esetben csupán azt a célt szolgálja, hogy megerősítsük az országok együttműködését, felhívjuk a figyelmet a nemzetközi szolidaritás fontosságára. A megbetegedések 99 százaléka eddig is Kínában volt és van. A maradék egy százalék viszont több országot és régiót is érint, tehát az esetszám Kínán kívül nagyon alacsony. Ez önmagában nem indokolná a vészhelyzetet, de segítheti a nemzetközi együttműködést.

- Miben kell a világ országainak az eddiginél jobban együttműködniük?

- Az Egészségügyi Világszervezet tagországainak jelentési kötelezettségük van, amit a mostanihoz hasonlóan éles helyzetben különösen komolyan kell venni. Jelenteniük kell a világszervezetnek, ha bármilyen gyanús esetet felfedeznek, különösen pedig, ha a gyanút meg is erősítik. Ez lehetővé teszi, hogy pontosan nyomon kövessük a járvány terjedését. Fontos, hogy a kormányok rendszeressé tegyék a párbeszédet a lakossággal, és megfelelő szinten kezeljék: csak és kizárólag tényekre, megfelelő bizonyítékokra alapozott kommunikáció legyen. A kommunikációnak fontos része, hogy rávilágítson, az egyén miképpen védheti meg saját magát és családját a fertőzéstől. Mindez azért is lényeges, mert a mai világban rengeteg téves információ, álhír kering az interneten. A világszervezetnek fontos feladata továbbá, hogy kidolgozza azokat az anyagokat, amelyek alapján megvalósulhat az egész világra kiterjedő koordináció...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.