2020. február 6., csütörtök

LÁNCHÍD: A ROZSDA NEM VÁR – A 168 ÓRA 2020. FEBRUÁR 6-I SZÁMÁNAK AJÁNLÓJA


168 ÓRA
Szerző: 168 Óra
2020.02.05.


A Lánchidat mindenképpen fel kellene újítani. Fedezete azonban nincs rá a fővárosnak, ahogy korábban sem volt. Pedig már Tarlós István főpolgármestersége idején is ismert volt az állapota. De nem történt semmi. A budapesti hidak általában mind rekonstrukcióra szorulnak.

Lánchíd: a rozsda nem vár

A Lánchidat mindenképpen fel kellene újítani. Fedezete azonban nincs rá a fővárosnak, ahogy korábban sem volt. Pedig már Tarlós István főpolgármestersége idején is ismert volt az állapota. De nem történt semmi. A budapesti hidak általában mind rekonstrukcióra szorulnak.

DOKU

Védelem nélkül
Az egyre terjedő, konkrét munkahely nélküli, alternatív munkavállalói formák kezdetben ugyan csábítók, egyik-másik maga a szabadság szinonimáját jelenti sokaknak, ugyanakkor az első válsághelyzetig eszükbe sem jut, mi lesz tíz év múlva.

Okos, élhető, szerethető

2050-re a világ lakosságának 80 százaléka városokban fog élni, ezért az egyik legfontosabb teendő a várostervezés – olvasható a Jones Lang LaSalle Incorporated (JLL) amerikai ingatlanfejesztő cég tanulmányában. A magyarországi Paulinyi & Partners, a fenntartható építészet egyik vezető cégcsoportjának szakemberei ehhez hozzáteszik, hogy az energia 35 százalékát az épülethasználat emészti fel. Az európai nagyvárosok többsége egészen hasonló problémákkal küzd: a turizmus miatt hatalmas a tömeg, a belvárosokban elszabadulnak a lakásárak, miközben a történelmi városrészek lakosai kiköltöznek, a közlekedés egyre kaotikusabbá válik, és minden határon túl növekszik a levegő, a vizek és általában a környezet szennyezése.

Közvagyonból, magánvagyon

A Transparency International Magyarország (TI) 2019-es felmérése szerint hazánkban számos utcai korrupciós formánál, mindenekelőtt a rendőrségi vesztegetésnél érzékelhető a csökkenés. Visszaestek a számla nélküli kifizetések is. A fehéredés mindenekelőtt az online pénztárgépeknek köszönhető, amit mi sem bizonyít jobban, mint hogy megnőtt a kereskedelemből származó adóbevétel.

Világjárvány kapujában állunk

Hivatalos adatok szerint lapzártakor a világ 25 országában több mint húszezer embert fertőzött meg a koronavírus. A halálos áldozatok száma is egyre nő. Szakértői becslések szerint azonban hozzávetőleg százezren vírushordozók, és kevés az esély arra, hogy sikerüljön elkerülni a pandémiát, tehát azt, hogy a fertőzés egyszerre két vagy több kontinensen pusztítson.

A korlátozások nem állítják meg a járványt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) második embere, a magyar Jakab Zsuzsanna a globális vészhelyzet kihirdetése ellenére is bízik abban, hogy elkerülhető a világméretű járvány. A világszervezet felkészült arra, hogy mobilkórházakkal és a Föld bármelyik pontján bevethető orvosi teamekkel segítse azokat a szegény országokat, ahol gyakorlatilag nem létezik a közegészségügyi rendszer. A főigazgató-helyettes a január 31-én készült interjúban azt mondta, járványügyi szempontból a tömeges turizmus nem jelent különösebb veszélyt – ezt a menekültválság is bizonyította.

Az alattvaló a jó gyerek

A kormány mindenféle egyeztetés nélkül fogadta el az új Nemzeti Alaptantervet, s ezzel megszegte a vonatkozó törvényeket. Ez önmagában is fölháborítja az érintetteket, de ennél sokkal súlyosabb az új NAT tartalma: sokak szerint a cél az, hogy alattvalókat képezzenek a gyerekekből. Már ha egyáltalán el tudják sajátítani a belegyömöszölt mérhetetlen tananyagot.

Megnyugodhatnak az álpszichológusok

Miközben hivatalos végzettséggel rendelkező segítők ezrei szoronganak amiatt, hogy kuruzslás vétsége miatt elviszi őket a rendőr, az aurahegesztők, léleksimogatók és más álpszichológusok fellélegezhetnek. A február közepétől hatályos régi-új törvény csakis azokat hozza bizonytalan helyzetbe, akiknek az eddig jogszerűen folytatott tevékenysége átlépi a pszichoterápia immár törvénnyel védett határait. A kérdés csak az, hogy voltaképpen ki és miért válik – akár egy év börtönnel – büntethetővé.

Közeleg az időszámítás vége

Donald Trump, az Egyesült Államok elnöke nemrégiben kifejtette, hogy a klímaváltozás csupán egy jó pénzkereseti lehetőség, ami köré teljes iparág épült az elmúlt években. És azon moralizál, hogy a környezetvédők mekkora hasznot húznak az úgynevezett klímahisztiből.

Itt az idő, hogy megértsük, az ilyen politikusokkal nem lehet megoldani a jövőnket veszélyeztető problémákat.

Salvini újabb tévedése

A szélsőjobboldali Liga elnöke ismét elkalkulálta magát: arra számított – és előre fennen hirdette –, hogy saját fellegvárában, az észak-olaszországi Emilia-Romagna tartományi elnökválasztásán tönkreveri a baloldalt. Ez ugyanúgy nem sikerült, miként szintén téves helyzetértékelést tükrözött az a tavalyi döntése, hogy felrobbantotta pártja és az Öt Csillag Mozgalom (M5S) kormánykoalícióját, előrehozott választások kiírásának reményében. Abban azért kellett csalatkoznia, mert a lenézett és egyébként valóban rosszul szervezett, folyamatos „bázisdemokrata hangzavart” produkáló csillagosokról kiderült, hogy egy ponton azért nagyon is megvan a magukhoz való eszük, és amikor Salvini szakított velük, akkor inkább megalkudtak a mérsékelt baloldali Demokrata Párttal, velük kötve új koalíciót.

Nincs az a pénz

onald Trump amerikai elnök olyan közel-keleti béketervvel állt elő, amely két legyet hivatott ütni egy csapásra: egyfelől el kívánja nyerni az idén az elnökválasztási kampányra ráforduló Egyesült Államokban a többnyire inkább a demokratákat támogató amerikai zsidóság rokonszenvét, másfelől olyan elemei is vannak, amelyek valamelyest alkalmasak az alapvetően elutasító arab világ megosztására – és így a palesztinok fárasztására.

Ütésálló Don Quijote

minap 77 éves Jordán Tamást ütésállóvá edzette az élet meg Don Quijote-i alkata, az, hogy ő is nagy fantaszta, és, ha törik, ha szakad, meg akarja csinálni, amit elhatározott, akkor is, ha az lehetetlennek tűnik. Aztán számára esetleg mégis csak-csak lehetséges. Ha pedig belebukik valamibe, előbb-utóbb talpra áll, majd jönnek és jönnek az újabb, valósággá váltandó ábrándok.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.