2020. február 25., kedd

A SZAKSZERVEZETEK SZERINT A BEJELENTETT 10%-OS PEDAGÓGUS BÉREMELÉS IGAZÁBÓL „KEVESEBB, MINT 0%”

MÉRCE
Szerző: BLASKÓ ZSÓFIA
2020.02.24.


A pedagógusok számára tíz százalékos béremelést jelentett be a mai napon Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, ám ez a szakszervezetek szerint mindenféle egyeztetés nélkül történt, ráadásul az is elég esetleges, ki és mikor kapja meg.

A PDSZ szerint a kormány az új Nemzeti Alaptanterv bevezetése óta felháborodott pedagógusok szemét a „béremelésnek látszó pótlékkal akarja kiszúrni”.

Ez a 10 százalékos pótlék nem béremelés. Hogy mihez képest kapsz 10 százalékot, egyelőre még nem is világos. Mivel pótlékként érkezik hozzád, bármikor elvehetik. A PDSZ-t ráadásul ugyanezen egyeztetésen úgy tájékoztatták, hogy ha ez a terv valóra válik, akkor az intézményvezetőknek és a helyetteseiknek viszont közel 100%-os pótlékemelést kívánnak juttatni. Így kívánja megosztani a kormányzat az elégedetlenkedőket.
-írja az érdekvédelmi szervezet Ne dolgozz ingyen! oldalán megjelent közleményben a mai hírre reagálva.

A PDSZ szerint az így „megvásárolt” intézményi dolgozók feladata lesz, hogy kezeljék a feszültséget, amely a nemzeti alaptanterv miatt megváltozott tantárgyi óraszámokból keletkezik.

A szakszervezet továbbra is kitart követelései mellett: a béreiket a mindenkori, és nem a 2014-es minimálbérhez szeretnék igazíttatni, illetve kérik, hogy egységesen, minden oktatási dolgozó kapjon egyszeri, 60 százalékos illetményfejlesztést, az elmúlt évek az elmaradt béremelései miatt. A PDSZ arra szólítja fel a partnerszakszervezetet (a PSZ-t), hogy ők is támogassák ezt a törekvést.

A PDSZ közelménye szerint ez a tíz százalék a gyakorlatban ráadásul majdnem hogy a nullával egyenlő, ugyanis:

- Az életpályamodell bevezetésekor több pótlékot és juttatást is beolvasztottak az alapbérbe, így fedezték a béremelés 30 százalékát, akkor arra hivatkoztak: nem pótlékot akarnak adni, hanem tisztes alapilletményt. „Mi történik most? Pótlék formájában jön az emelés, amely az életpályamodell kudarcának újabb közvetett elismerése”.
- Kásler kijelentésével ellentétben ma nincsen Magyarországon diplomás bérminimum: a pályakezdő, gyakornok tanárok bére azért emelkedett január 1-től 8%-kal, mert nem érte el a garantált bérminimumot, az ún. szakmunkás minimálbért. Erre épül rá a tíz százalékos emelés – de az összesen 18 százaléknyi emelés „messze nem elegendő a pedagógushiány elhárítására, a súlyozott emelésre, vagyis arra, hogy különösen a pályakezdők béremelése kapjon nagyobb hangsúlyt”.
- Az idei évre jósolt 4-5 százalékos infláció miatt a pótlék „kb. 0% reálbér-növekedést jelent”. ...



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.