2020. február 23., vasárnap

BÖRTÖNBIZNISZ

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: RÁTESI MARGIT
2020.02.23.


Beszállnék én ebbe a börtönbizniszbe. Na, nem a mai értelemben vett módon – még nem voltam elítélt, sőt, előzetesen fogvatartott sem, és ügyvédi vizsgám sincs.

Másképp, a magam eszközeivel segíteném meg ezt a szegény államot, ami ma évente kénytelen kifizetni több mint a kétszeresét annak, amibe egy várbéli dolgozószoba kialakítása kerül, mindenféle kártalanítás címén.

Vállalnám öt rab elhelyezését, ellátását, őrzését. Van ugyanis egy 22 nm-es kihasználatlan szobám tévével! – rácsos ablakokkal -, amihez van egy teljesen különálló WC helyiség (öblítős, nem kübli), egy zuhanyzó, plusz egy 12 nm-es helyiség az őrszemélyzet számára. Egy állandó őr szerintem elég 5 rabhoz -, no meg én is ott vagyok a hólapáttal…

Mi ebben a biznisz? Az államnak mindenképpen az, hogy nem kell új börtönt építenie. Így a rabonkénti, évenkénti költség a 2 millió feletti összegről maradna a mai 1 millió 317 ezer 507 forint.

Nekem? Kapnék az öt rab után évente 6 millió 587 ezer 535 forintot. Ebből elmenne kb. 4 millió a hat ember kajájára: mindennap húsos menü + reggeli-vacsora. Sok kisjövedelmű szabad magyar ennél kevesebből oldja meg a kajáját. Hat ember, mert az őrnek is járna az ingyen kaja – nem tudom, fizetnek-e ma valami ebédpénzt a kosztért. Az őrszemélyzet bére és járulékai kissé húzósabb lenne, hiszen 24 órás, folyamatos szolgálatról van szó: de szerintem megoldható kb évi 1,5 millióból. Hivatásos bv-snek kell lenniük, hiszen nincs fegyvertartási engedélyem, és nem is szeretnék. Legfeljebb azt kérem majd, hogy az egyik rab a számviteli törvény megsértéséért legyen elítélve: majd ő vezetné a börtönbiznisz könyvelését. A rezsim nem lenne számottevően magasabb, hiszen ma is fűtenem kell azt a részt, a vízdíj, stb. többlet elvinne évente kb. 150 ezer forintot.

És még mindig maradna évente 1 millióm. Jó, tudom, gázszerelők le se hajolnak ilyen aprópénzért – de hát a haza üdve??? Hiszen nem is kérnék kompenzációt az állami megtakarításból! Különben is, nekem ez évi 50%-os jövedelememelkedést jelentene...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.