2020. február 7., péntek

EGY PÉCSI GIMNÁZIUMBÓL JÖTT AZ ELSŐ TANTESTÜLETI TILTAKOZÁS AZ ÚJ NAT ELLEN

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2020.02.07. 


Országszerte tiltakozási hullámot indított el az új Nemzeti Alaptanterv múlt pénteki megjelenése.

Először a Magyartanárok Egyesülete és a Történelemtanárok Egylete fejezte ki tiltakozását a NAT, de különösen a magyar nyelv és irodalom, valamint a történelem tantárgyak tantervének tartalma ellen. Majd a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szervezésében indult facebookos akció: egyénileg, tiltakozó szelfiket posztolva követelik tanárok az új alaptanterv visszavonását.

A pécsi Janus Pannonius Gimnázium magyar nyelv és irodalom tanári munkaközössége azonban az első tantestületi közösség, amely testületileg adott ki tiltakozó nyílt levelet az új NAT ellen, mert úgy érzik, eljött az ideje annak, amikor már nem hallgathatnak tovább, amikor cselekedni már erkölcsi kötelességük.

Úgy gondoljuk, nem lehetünk kiszolgálói annak a NAT-nak, mely egyeztetés, érdemi vita nélkül, tartalmát és szerzőit a szakma előtt titokban tartva született. Ebben az országban a mi felelősségünk sem kisebb, mint a politikusoké. Nem kívánunk végrehajtói lenni a politika és az ideológia által vezérelt oktatáspolitikának, amely még tovább ront a közoktatás helyzetén”

– áll a munkaközösség szerdán, a Facebookon közzétett nyílt levelében. Majd leírják azt is, milyen konkrét problémáik vannak a NAT-tal. Többek között, hogy
- bár csökkenti az óraszámokat, mégis tovább növeli a tananyagot;
- lexikális ismeretek sokaságát írja elő kompetenciafejlesztés helyett;
- nem vesz tudomást a különböző iskolatípusok sajátosságairól, az ott tanulók igényeiről, lehetetlenné teszi a differenciálást, tehetséggondozást és felzárkóztatást;
- nem vesz tudomást a megváltozott olvasási szokásokról, a diákok érdeklődéséről, a megváltozott világról;
- a diákok saját koruk és problémáik megjelenítésére nem látnak példát, nem találkoznak kortárs szövegekkel, hiszen ezek teljesen hiányoznak a NAT-ból.
Tanárként is sérti őket az új alaptanterv, mert úgy látják, az „szolgává alacsonyítja az önállóság és a választás lehetőségétől megfosztott kollégákat”.

A magyartanárok kezdeményezéséhez az iskolán belül később csatlakoztak még a művészeti tárgyakat oktató tanárok, akik szerint az új NAT bevezetése után „ rendkívül kevés idő jut majd a képzőművészetek és a zene megismertetésére, megszerettetésére, kreatív személyiségek nevelésére”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.