2020. február 7., péntek

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN MEGOSZTJA A A KERESZTÉNYDEMOKRATÁKAT ÉS ÜGYESEN MANŐVEREZ - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.02.07.



Az európai jobboldal nem merte szavazásra feltenni Orbán Viktor kizárásának kérdését, az ügy szembeállította egymással a kereszténydemokraták tagpártjait. A politikust gyakran szorongatják, de sosem állítják igazán választás elé. Mindezidáig sikerült neki ügyesen manővereznie. A Néppárt Politikai Gyűlése sem tudott dűlőre jutni a héten, noha Budapest sorra sérti meg a jogállam elveit. Egyes tagok attól félnek, hogy ha kirakják a magyar miniszterelnököt, akkor az a PiS-szel és Salvini Ligájával áll össze. Egy magas rangú EPP-illetékes komoly kockázatnak tartja ezt az eshetőséget, éspedig az egész unió szemszögéből. Bár ez a veszély jelenleg nem tűnik igazinak, tekintve, hogy az olasz politikus már nem tagja a kormánynak, az Osztrák Néppárt pedig a zöldekkel lépett koalícióra. A 26-ok kínban érzik magukat Orbán miatt. Az Európai Tanács a közelmúltban már kétszer is napirendjére tűzte a magyar kérdést, minden eredmény nélkül. De látnivaló, hogy itt színjáték folyik, hiszen a testület a lengyelek, a visegrádiak és bizonyos nyugati országok ellenállása folytán soha nem jut egységre a 7-es paragrafus kapcsán, amely pedig lehetővé tenné a magyarok tagsági jogainak felfüggesztését. De az új felállásban az EU-nak és a Bizottságnak sem érdeke, hogy olajat öntsön a tűzre és kiélezze a kapcsolatokat a magyar vezetővel. Jacques Rupnik, a párizsi Sience Po professzora azt mondja, von der Leyen és Michel legfeljebb addig megy el, hogy bizonyos normákra figyelmeztessék Orbánt, mert a Brexit után a közösség túl sok kérdésben megosztott. Ugyanakkor nagyon is szükségük van rá a következő költségvetés kapcsán, mi több, a függés kölcsönös – mutat rá egy brüsszeli forrás. Merthogy Magyarországnak kellenek a kohéziós alapok és semmi érdeke nem fűződik ahhoz, hogy becsapja maga mögött a Néppárt ajtaját. Másfelől viszont ahhoz, hogy a büdzsé tervezetét elfogadják, fel kell mutatni mind a 27 állam aláírását.

Orbán Viktor új bűnbakot talált: a romákat. A Fidesz megsokszorozza támadásait a közösség ellen. Ehhez egy olyan bírósági ítéletet vet be, amely a gyöngyöspatai iskolai szegregáció áldozatainak kedvez. A riport a helyszínen megszólaltat két érintett roma fiatalt, akik közül az egyik nem hiszi, hogy megkapják a kártérítést, miután a miniszterelnök beleavatkozott. A másik viszont bízik az igazságszolgáltatásban, mert Magyarország nem királyság, hogy az uralkodó döntsön el mindent. A 60 károsultnak a bíróság 100 milliós jóvátételt ítélt meg, de az ügy híre nem lépte volna át a 2400 fős település határait, ha a kormányfő nem határoz úgy, hogy politikát csinál belőle. Az is közölte év eleji sajtóértekezletén, hogy leállítják a rossz börtönviszonyok miatt járó kifizetéseket a raboknak. Utána a Fidesz jól bejáratott propagandagépezete egészpályás letámadást indított a gyöngyöspatai gyerekek ellen. A migránsok helyett a romák kerültek a célkeresztbe, és ez be is jön, mivel a magyarok többsége az gondolja, hogy a romák genetikailag a bűnözésre vannak beprogramozva – mondja Farkas Lilla, jogvédő ügyvéd. Azt a civil szervezetet képviseli, amely történetesen kap támogatást Soros Györgytől, és amelynek a hatalom nekirontott, miután az sikerre vitte a kártérítés ügyét. Csemer Géza, a helyi roma közösség vezetője azon tűnődik: Orbán azt hozta fel, hogy az érintettek nem dolgoztak meg a pénzért, de miként is tehették volna, amikor az elszenvedett sérelem idén még gyerekek voltak? Egyben maffia módszernek nevezi, hogy egyesek nem ismerik el a jogerős ítéletet. Biztosnak látszik, hogy szerény költségvetése miatt a helyi önkormányzat helyett a kormánynak kell majd fizetnie. A vicc az, hogy a romák közül sokan a Fideszre szavaztak, igaz az alternatíva a Jobbik volt és még sokan emlékeznek, amikor a Magyar Gárda 2011-ben felvonult a faluban. Ugyanakkor a helyi nem romák közül többen is a hatalom oldalára állnak a kártérítés kapcsán. A másik oldal fogadkozik, hogy ellenáll a nyomásnak, még akkor is, ha többen bevallják: félnek, hogy Orbán kampánya nyomán újra kiéleződik a feszültség a településen. 

A brit kormánypárt megdorgálta egyik képviselőjét, amiért az a múlt szombaton olyan szélsőjobbos politikusok oldalán szólalt fel a nemzeti konzervatívok római konferenciáján, mint Orbán Viktor. Hivatalos közlés szerint a toryk figyelmeztették a lengyel származású Kawczynskit, hogy fellépése elfogadhatatlan, figyelembe véve, hogy kik voltak még jelen. A párt ezért a leghatározottabban elítéli a történteket és elvárja, hogy a honatya a jövőben fontolja meg jobban a lépéseit. A politikus elfogadta a bírálatot és bocsánatot kért (bár az elején nagyon nem akarta megérteni, miről van szó – a szerk. megj.). 

Németországban veszélybe került a tabu, hogy a demokratikus pártok nem működnek együtt a szélsőjobbal. Hogy Türingiában az AfD segítségével választották meg szabaddemokrata tartományi kormányfőt, az aggasztó jelzést küld a politika állapotáról – írja a vezércikk. Kiemeli, hogy ilyesmire a 2. világháború óta nem volt példa, vagyis veszedelmes Rubiconon kelt át a CDU és az FPÖ, hiszen együtt voksoltak a nacionalista, bevándorlás-ellenes Alternatívával. És ez még akkor is igaz, ha a pajzsra emelt Kemmerich a nagy nyomás hatására lemondott. A baj már megvan. Itt nem arról van szó, mint Ausztriában, ahol a szélsőjobbos FPÖ a konzervatívok oldalán belépett a koalícióba, vagy Észtországban, ahol a kormánypárt úgy került hatalomra, hogy összeállt a szélsőségesen naconalista EKRÉ-vel. Ez esetben a Szabaddemokrata Párt, amely tavaly októberben alig tudta venni a választási küszöböt, kifejezetten az AfD-re támaszkodott, hogy kiüsse a nyeregből az eddigi miniszterelnököt, az egykori NDK-s NSZEP utódpártjának számító Balpárt jelöltjét, de a közreműködésért nem ajánlott fel semmilyen posztot. Az utána következő felháborodás és tiltakozás mutatja, hogy a tabu változatlanul nagyon erős. Merkel megbocsáthatatlannak minősítette a történteket. Ám a fejlemény arról árulkodik, hogy az egymást követő nagykoalíciók másoknak nem hagynak helyet a politikai középen. Az ellenzék fő ereje az AfD. Egyes tagjai már nem ítélik el fenntartás nélkül a nácikat. Thüringiai vezéréről bíróság mondta ki, hogy nyugodtan lehet fasisztának nevezni. Ugyanakkor meggyengült mind a CDU, mind a Szociáldemokrata Párt. A német politika egyre töredezettebb, ehhez képest aránytalanul nagy befolyást élveznek a szélsőségesek. Türingia a jövőre esedékes általános választáson további lendületet adhat a radikálisoknak, hacsak a politikai paletta közepe nem képes növelni népszerűségét. Viszont ha ez így marad, akkor még nehezebb lesz fenntartani a cordon sanitaire-t, amely évtizedeken át távol tartotta a szélsőséges erőket a hatalomtól...
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.