2020. február 5., szerda

MANIPULÁLJA-E – ÉS MIÓTA – A DEMOKRATA PÁRT AZ ELŐVÁLASZTÁST?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.02.05.


Amikor az oroszok feltörték a Demokrata Párt szervereit és nyilvánosságra hozták a párt belső levelezését, abban a legfontosabb (és legkárosabb) információ az volt, hogy a Demokrata Párt a szavazók akaratától függetlenül már jó előre kiválasztotta Hillary Clintont, mint Trump elleni elnökjelöltjét az őt szorongató Bernie Sanders-el szemben. Egyértelmű volt, hogy a pártvezetés befolyásolja és manipulálja az előválasztás végeredményét, és a választói akarattól függetlenül maga állít elnökjelöltet. De vajon mióta teszi ezt?

Ez a felháborító gyakorlat, ami nyugodtan tényként kezelhető, láthatóan nem szűnt meg azóta sem. Amikor bejelentették, hogy Joe Biden indul az elnökválasztáson és ő a legesélyesebb jelölt, már tudni lehetett, hogy a Demokrata Párt vezetése a volt alelnök mellett áll, és a demokratikus előválasztási rendszer csak egy cirkusz, mert ők már eldöntötték előre, ki legyen a párt elnökjelöltje. Az csak másodlagos kérdés, hogy Hillary Clinton után Biden személyében is olyan embert favorizálnak, aki a fia miatt már most megbukott, egyébként egy öreg, sótlan, unalmas, nem túl okos, és egyáltalán nem szimpatikus ember, akinek semmi esélye nincs egy nagyszájú, gátlástalan populistával szemben.

Hillary Clinton, jól időzítve, nem sokkal a sorsdöntőnek tartott első előválasztás, az iowai kaukusz előtt nyilatkozott arról, hogy “Bernie Sanderst senki nem szereti”. Ebből annyit tudhattunk meg, hogy Sanderst Hillary Clinton nagyon nem szereti, és még most is képes bosszút állni rajta azért, mert nemcsak megszorongatta, hanem úgy megverte a valóságban Hillary Clintont, mint szódás a lovát. Bernie Sanders olyan népszerű lett a négy évvel ezelőtti előválasztáson, hogy valóságos sztár volt, különösen az amerikai fiatalok körében. Nagyobb volt a népszerűsége, mint most, pedig nagyjából ma is ugyanazt mondja, csupán fáradtabban. Négy évvel öregebb lett.

Hillary Clinton maga volt az “állatorvosi ló” a bengázi támadás elbénázásával és az email ügyeivel, akit nem szabad elindítani elnökjelöltnek, mert akkora csomagot cipel a hátán, hogy még egy bűnöző szörnyeteg is megveri. Ez történt. De a Demokrata Párt ragaszkodott hozzá, mert a pártelit dönti el előre, ki lesz az elnökjelölt. Az előválasztás üres formaság. A többieknek annyi esélyük van, hogy ismertté tegyék magukat, és azt kamatoztassák majd valahol. De a párt elnökjelöltjét nem a szavazók választják, hanem a demokrata párti klánok által irányított pártvezetőség. Ez azért felháborító, mert ennek a pártnak kellene az efféle korrupcióval és csalással szemben fellépnie...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.