2020. február 5., szerda

MÁR ÉV ELEJÉN MEGINDULT AZ ADATHALÁSZ SZEZON - FÉNYKÉPET IS KÉRNEK A CSALÓK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.02.05.


Nagy társaságok nevével visszaélve halásszák az adatainkat a kiberbűnözők. A mesterséges intelligencia felhasználásával veszélyesebb bűncselekmények végrehajtására is felhasználhatják az ellopott adatokat.

Összesen 700 dollárt emeltek le január végén egy cincinatti nő számlájáról, aki gyanútlanul követte a látszólag a PayPaltól kapott e-mailben levő utasításokat. Mint mondta „nagyon hitelesnek tűnő” üzenetben írták neki, hogy gyanús tevékenységet észleltek a számláján, és a megadott linkre kattintva, majd bejelentkezési adatait megadva, segítséget fog kapni. Miután kiderült a csalás, nehezítette a helyzetet, hogy PayPal számlája nem hitelkártyához volt kötve, amivel még esélye lehetetett volna a tranzakció leállítására, hanem közvetlenül a bankszámlájához, amit a pénzintézet azonnal megterhelt. Ez a történet – mint a helyi televízió honlapja hírül adta – még szerencsésen is végződhet, ugyanis a bank beleegyezett abba, hogy azonnal 300 dollárt írjon jóvá a számlán, és azt is megvizsgálja, van-e mód a többi pénz megtérítésére.

A bankok és a mobiltársaságok mellett a PayPal vált az utóbbi időben az adathalászok egyik leggyakoribb célpontjává. A cincinatti történet még így is az egyszerűbbek közé tartozik. Mint több szakértő is felhívta a figyelmet, az adathalászok már nemcsak banki adatokat próbálnak megszerezni, hanem személyazonosító okmányok képét, valamint ügyfelekről készült fotót is kérnek.

Ezzel pedig már többféleképpen is vissza lehet élni: mesterséges intelligenciával feldolgozva az adatokat, valakinek a teljes személyisége mögé bújva például hitel is felvehető a nevében, de akár komolyabb netes bűncselekmények is végrehajthatók. Mint egy szakértő a Computerworldnek elmondta, tavaly történt meg először, hogy egy cég pénzügyi vezetőjét a főnöke hangján – még a német akcentust is imitálva – utasította valaki több mint 220 ezer euró átutalására. „Ha belegondolunk – mondta a szakértő -, hogy az elmúlt tíz évben mennyi képet, videót, a videókkal együtt hanganyagot és egyéb adatot osztottunk meg a világgal, akkor könnyen beláthatjuk, hogy komoly veszélyben van a társadalmunk. Nagyon nehéz bebizonyítani valamit, amit nem követtünk el – például nem igényeltünk hitelt online.”...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.