2020. február 2., vasárnap

ORVOSOKKAL BESZÉLTÜK ÁT, MIVEL JÁR AZ ÚJ KORONAVÍRUS

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2020.02.01.


Egészségügyi vészhelyzetet hirdettek Amerikában, pénteken Spanyolorszában is megjelent a koronavírus. Magyar fertőzöttről nem tudni, péntek estétől belépés előtt minden közvetlenül Kínából érkező utast megvizsgálnak a Liszt Ferenc-repülőtéren. Egy-két héten belül eldől, hogy ebből világjárvány lesz-e, vagy lassan lecseng a vírus.

Félelmet kelt az új koronavírus, mert nincs ellene oltás és gyógyszer, azonban a korábbi, hasonló vírusokhoz képest a halálozási aránya kisebb. A betegség tünetei nagyon hasonlítanak az influenzáéhoz, vagy más, légúti vírusfertőzéshez: ez is magas lázzal, köhögéssel, torokfájással és orrfolyással jár, leggyakoribb szövődmény pedig a tüdőgyulladás. Azt még nehéz megítélni, hogy a tüdőgyulladás vagy egyéb tünetek mennyivel súlyosabbak, mint "normál" esetben, eddig eltérésől vagy speciális szövődményről nem lehetett hallani.

A vírus okozta járvány tavaly decemberben tört ki - a feltételezések szerint egy vuhani piacról indult, bár a legfrisebb kutatások ennek ellentmondanak -, Kínában péntek éjjelre csaknem tizenkétezer ember fertőződött meg, a halálos áldozatok száma 259. A helyzet gyorsan változik, pár órával korábban tízezer betegről és 231 halottról írtak. A megbetegedés Amerikában és több európai országban is felbukkant, itt azonban behurcolt esetekről van szó.

A hvg.hu-nak nyilatkozó orvosok felhívták a figyelmet arra, hogy a betegség leginkább az idősebb, krónikus betegségben szenvedőket sújtja, az egészséges, fiatalabb generációnál sokkal ritkábban alakulnak ki szövődmények. Meglepő módon a koronavírusokat arányaiban kevés gyerek kapja el, ennek egyelőre nem tudni az okát.

Amennyiben szükség van kórházi kezelésre, a páciensek úgynevezett támogató, tüneti terápiát kapnak: intravénás folyadékpótlást, lázcsillapítót, súlyosabb esetben lélegeztetést, légzéstámogatást.

"Ezzel a beteg saját immunrendszerének próbálnak időt nyerni az orvosok a vírus legyőzéséhez, a vírusok ellen hatékony, az antibiotikumokhoz hasonló, célzott gyógyszeres kezelés ugyanis nem létezik"

- magyarázza a hvg.hu kérdésére Závori László, egy sanghaji magánkórház sürgősségi osztályának orvosa. Más azt mondta, a korábbi koronavírusok (mint a SARS és a MERSCo) idején kipróbált szereket is bevetették már a betegeknél, a hatásosságuk egyelőre nem látszik...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.