2020. február 2., vasárnap

VAN, AKI 35-SZÖR ANNYI EMELÉST KAPOTT, MINT A MINIMÁLNYUGDÍJAS

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2020.02.02.


A napokban kézbesítették az év eleji nyugdíjemelésről szóló leveleket. Két nyugdíjas értesítőjét hasonlítottuk össze, mindketten az átlagnyugdíjnál kevesebbet kapnak. Mint látszik, egyikük havi 5400 forint emelést kapott 2019 elejéhez képest, másikuk csak 3825 forintot. Ebből az idei emelés 4320, illetve 3060 forint, a többi (1080, illetve 765 forint) még a tavalyi, év eleji 2,7 százalékos emelés utólagos korrekciója, hiszen végül a tervezettnél magasabb (3,4 százalékos) lett az infláció.

Az egyik nyugdíjas meg is jegyezte: Felfújják, mintha most kaptunk volna 3,5 százalékot, pedig csak 2,8 százalék az idei nyugdíjemelés, a 0,7 százalék még a tavalyi emelés év végi korrekciója. Ne nézzenek madárnak, én a tavalyival már nem számolok! Az idei is valószínűleg kevesebb lesz, mint kellene, mert még maga Matolcsy György is magasabb, 3,4 százalékos inflációt jelzett 2020-ra. Vagyis megint egy évig használják a pénzünket, és majd csak novemberben kapjuk meg visszamenőleg, ami év elejétől járna – vetítette előre a nyugdíjas.

Aki esetleg nem emlékszik, mi az a táblázatban is szereplő saját jogú korrekció, annak emlékeztetőül: egy 2005-ös törvény (Gyurcsány-éra) alapján járó nyugdíjkiegészítés azoknak, akik a nyugdíjszabályok változása miatt akkoriban rosszabbul jártak a nyugdíjba vonuláskor.

Négy év alatt 120 ezer forint emelést kapott az, akinek egymillió a nyugdíja

Érdekes megnézni azt is, hogy mennyit jelent a százalékos nyugdíjemelés évről évre, hogyan jutalmazza a magasabb nyugdíjúakat, és bünteti azokat, akiknek alacsonyabb a járandóságuk. Akinek például 2016-ban 50 ezer forint volt a nyugdíja, az a következő négy év alatt mindössze 6 ezer forint emelést kapott, akinek 1 millió forint volt négy éve az ellátása (ketten is kaptak már 2016-ban 1 millió forint feletti nyugdíjat), annak hússzor ennyivel, 120 ezer forinttal hízhatott időközben a nyugdíja. Ha minimálnyugdíjra és milliós nyugdíjra nézzük az emeléseket, még rosszabb a helyzet, harmincötszörös az eltérés...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.