2020. február 7., péntek

SZÁMUKRA MÁST JELENT A BECSÜLET: ŐRSI GERGELY, POKORNI ZOLTÁN ÉS V. NASZÁLYI MÁRTA EGYÜTT TILTAKOZIK

NÉPSZAVA
Szerző: Cz. G.
2020.02.07.


Kivételes alkalom: kormánypárti és ellenzéki polgármesterek közösen álltak nyilvánosság elé, hogy elhatárolódjanak a szélsőjobboldali, náci-nyilas propagandától.

Nem vetődött fel, hogy a kerületi vezetőtársaimon kívül bárkivel egyeztetnem kellene – mondta lapunknak Pokorni Zoltán XII. kerületi fideszes polgármester, akit arról kérdeztünk: konzultált-e valakivel pártjának vezetői közül, mielőtt úgy döntött, közös szereplést vállal ellenzéki polgármesterekkel. 

Pokorni mellett V. Naszályi Márta, az I. kerület párbeszédes, valamint Őrsi Gergely, a II. kerület szocialista polgármestere - és Ungváry Krisztián történész - ült egy asztalnál a Budavári Önkormányzatban tartott tájékoztatón. A szélsőjobboldalon „becsület napjának” nevezett évfordulóhoz közeledve úgy érezték, közösen kell fellépniük: elfogadhatatlannak tartják, hogy „önkényuralmi jelképek viselésével, félelmet keltő ruházatot viselve bárki meggyalázza az áldozatok emlékét”. 

1945 februárjában a budai Várba szorított német és magyar csapatok megpróbáltak kitörni a szovjet ostromgyűrűből. A három önkormányzat köztéri kiállításokkal és rendezvényekkel emlékezik. A konténerekbe kihelyezett tárlatok – amelynek anyagát a szovjet hadsereg korabeli felvételei alapján Ungváry Krisztián állította össze – egyebek mellett a Városmajorban és a Kapisztrán téren lesznek láthatók. 

A helyszínválasztás nem véletlen. Szélsőjobboldali szervezetek a Városmajorban tartanak demonstrációt, a Kitörés emléktúra startját pedig a szervezők a Kapisztrán térre hirdették meg. Mindkét szombati rendezvény ellen antifasiszta tüntetések szerveződnek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.