2020. február 7., péntek

ZÁVADA PÁL: A MAGYAR IRODALOMTANÍTÁS JÖVŐJE RÉMES ÉS RETTENETES

SZEGED.HU
Szerző: BOD PÉTER
2020.02.07.


Bűzlik a Takaró Mihály-féle nézetrendszertől – röviden így válaszolt a Kossuth-díjas író arra a kérdésre: mi a véleménye a Nemzeti alaptanterv irodalomtanításra vonatkozó részéről.

Felháborító, hogy a kortárs magyar irodalom kimarad a jövőben a középiskolai irodalom oktatásából, de ez csak az egyik baja az új tervezetnek – mondta el a szeged.hu-nak az író. Avítt, korszerűtlen a középiskolai irodalomtanítás egész szemlélete és módszere. Nagyon beleillik a jelenlegi kormány eddigi oktatás- és kultúrpolitikájába. Ilyen értelemben nem meglepetés a Nemzeti alaptanterv nyilvánosságra hozott szövege, de nagyon szomorú – vont mérleget az író.

Závada Pál jelezte: teljes mértékben egyetért a Magyar Tanárok Egyesülete ebben a tárgykörben január 31-én nyilvánosságra hozott állásfoglalásával. Úgy véli: semmivel nem magyarázható, hogy lényegében mindaz, ami 1945 után a magyar irodalomban történt, kívül fog maradni a középiskolai magyar órákon. A diákok – fűzte tovább mondandóját az író – a Nyugat klasszikus nemzedéke utáni alkotókról lényegében alig kapnak valami kézzelfoghatót az iskolában.

Óriási hiány, hatalmas lyuk keletkezik így – fogalmazott Závada, aki szerint az irodalomoktatás így halott lesz, és múzeumi kultúrszörnyként fog megjelenni a diákok előtt. Az irodalomtanítás szerinte az egyik legfontosabb értelmét fogja elveszteni hamarosan, mert nem kínál fogódzót a diákoknak, akik számára a kortárs irodalom könnyebben befogadható, mint a régi korok irodalma. Ez azért is különösen nagy gond, mert a tanítás nem csinál kedvet az olvasásához, és ez által nem nevel olvasót a fiatalokból.

– A leghaladóbb, legmodernebb irodalomtanítás éppen a kortárs művekkel foglalkozik, mert ezen keresztül képes bemutatni a stílus, a szövegmegformálás sajátosságait és az irodalmi művek poétikáját, azaz annak alkotói módszereit. A kortárs irodalom kikapcsolása azért is káros, mert így képtelenség lesz összekapcsolni a múltat a jelennel – fogalmazott Závada Pál. Nem tudunk majd rámutatni arra, hogy milyen múltbeli irodalmi törekvések és elképzelések élnek tovább a kortárs irodalomban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.