2020. március 12., csütörtök

A CSALÁDOM IS KARANTÉNBA KERÜL MIATTAM? ÉS KIJÖHET HOZZÁNK A PIZZAFUTÁR?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerzők: SERDÜLT VIKTÓRIA, WINDISCH JUDIT
2020.03.11. 


Szokatlan helyzettel szembesülnek most a magyarok: amit eddig csak a külföldi híreket követve lehetett olvasni, az részben itthon is valósággá vált. A kormány rendkívüli jogrendet és veszélyhelyzetet hirdetett az ország teljes területére...

Ez persze egyelőre meg sem közelíti a kínai vagy olasz korlátozásokat: most még csak azzal jár, hogy a belső uniós határokon újra ellenőriznek, Olaszországból, Iránból, Kínából és Dél-Koreából a helyi polgárok nem léphetnek az országba, a magyarok pedig csak akkor jöhetnek haza onnan, ha utána két hétre házi karanténba vonulnak és ki se lépnek a lakásból, még akkor sem, ha tünetmentesek. Aki hazudik arról, honnan jött haza, vagy megszegi a szabályokat, megbüntetik – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszer.

A kötelező otthoni karanténnal jócskán enyhítik a nyomást a Szent László Kórházon: eddig mindenkit oda vittek, aki fertőzött vidékről érkezett haza, így viszont az, akinek nincsenek komoly panaszai, végig otthon maradhat. Megjósolhatatlan, hogy az olasz korlátozások után mennyien érkeznek haza Magyarországra, ahogyan az is, ez mennyivel emeli majd meg a fertőzöttek számát...

...A kormány nemcsak arról dönthet, hogy mégis bezárja az iskolákat, hanem akár arról is, hogy szükség esetén egészségügyi szempontból fontos gyártósorokat átvegyen az állam. Tálas Péter szerint még az is elképzelhető, hogy a maszkokat államosítják, és meghatározzák, kinek jár és mennyi. Polgári védelmi szolgálatot is elrendelhetnek, de Tálas szerint itt azokat hívhatják be, akik kompetensek az egészségügyi kérdésekben.

De a Gulyás által hivatkozott katasztrófavédelmi törvény alapján átvehetik az irányítást a polgármesterektől, bármilyen közlekedést korlátozhat vagy megtilthat az ország egész területén, megszabhatja, hogy az emberek mennyit lehetnek azt utcán vagy más nyilvános helyen, bármilyen gyűlést betilthat, evakuálhatja a lakosságot, engedélyhez kötheti az ország elhagyását is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.