2020. március 24., kedd

A FÜGGETLEN MÉDIA VÉGNAPJAI?

ÁTLÁTSZÓ / MÉRTÉKBLOG
Szerző: MÉRTÉKBOLG / URBÁN ÁGNES
2020.03.22.


A koronavírus járvány elsősorban és mindenek előtt egészségügyi válságot okoz, de már most láthatóak a járulékos hatások is. Világszerte gazdasági válság van kibontakozóban, de Magyarországon a független média fennmaradása is komoly veszélybe került. Urbán Ágnes írása. 

A koronavírus járvány pusztító hatással lesz a magyarországi független médiára. Az eddig is bizonytalan üzleti modellek most végérvényesen összedőltek: leállnak a hirdetési kampányok, és a válság sok család egzisztenciáját teszi bizonytalanná, jelentősen csökkentve ezzel a médiára fordítható összegeket. Ez a jelenség rövid időn belül, 2-3 hónap múlva kritikus helyzetbe sodorhatja a független szerkesztőségeket, különösen azért, mert legtöbbjük mögött nem áll tőkeerős tulajdonos. Könnyen lehet azonban, hogy a piaci bevételekből élő média már a gazdasági ellehetetlenülés előtt megszűnik létezni. Az elmúlt napok fejleményei arra engednek következtetni, hogy a kormánypárt felhasználja a jelenlegi helyzetet a független média elleni fellépésre.

A járvány híre kezdetben elsősorban a külföldi hírek alapján szűrődött be. Mint ahogy ez Európa más országaiban is megtörtént, az észak-olaszországi járvány súlyosbodásával a médiában egyre nagyobb szerepet kaptak a koronavírussal kapcsolatos hírek. Magyarország annyiban volt különleges, hogy a járvány eszkalálódása lényegében csak a független médiában jelent meg, a kormánypárti média sokáig bagatellizálta a helyzetet. Tanulságos a kormánypárti Demokrata lapban megjelent véleménycikk Bencsik Andrástól, a lap főszerkesztőjétől:

Rohadt nagy járvány. Legalábbis ami a médiában végigszaladt. Mintha egy világméretű kísérletet futtattak volna le, amely révén azt akarták kideríteni, hogy megfelelően kiépített propagandával el lehet-e hitetni az emberekkel egy rettenetes világjárvány fenyegetését úgy, hogy a valóságban nincs semmiféle járvány, annak halvány nyoma sem? A válasz: igen.” (2020. március 6.)

Miután egy idő után a magyar kormány is realizálta a helyzet súlyosságát és március 11-én kihirdette a veszélyhelyzetet, természetesen a kormánypárti média is egyre komolyabban vette a járványt. A média azonban továbbra is megosztott maradt. A kormány és így a kormánypárti média is napokig néhány iráni egyetemistával foglalkozott és próbálta azt a keretezést felépíteni, hogy a járvány a migránshelyzettel függ össze. A független média mindeközben próbált rámutatni a magyarországi járványkezelés rendszerszintű problémáira, a tesztek alacsony számára, a védőruhák és maszkok hiányára. A független médiának köszönhetően derült ki, hogy miközben a kormánykommunikáció napokig csak az iráni diákokat emlegette, már napokkal korábban egy magyar fiatalember jelentkezett tesztre. Őt nem voltak hajlandóak tesztelni a kórházban, később az ő édesapja lett az első bejelentett magyar beteg. Ezt követően is a független média tárt fel több olyan esetet, ami rámutatott a tesztelési protokoll problémáira és az egészségügyben dolgozók elégtelen felszerelésére...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.