2020. március 23., hétfő

A JOGAINKAT TÁMADJA A KORMÁNY A VÍRUS ÜRÜGYÉN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2020.03.23.


A kabinet javaslata szerint a demokrácia gátolja a védekezést. Az ellenzék nem szavazza meg az időkorlát nélküli felhatalmazást.

Pénteken felkerültek a parlament honlapjára azok a törvényjavaslatok, amelyek elfogadásával meg lehetne hosszabbítani a veszélyhelyzetet, valamint szigorítani lehetne a Büntető törvénykönyvet (Btk.). Ezekbe mint korábban megírtuk, valóban bekerült módosításként, hogy a kormány a rá ruházott különleges jogköröket „a szükséges mértékben, az elérni kívánt céllal arányosan”, kifejezetten a járvány „kezelése, megelőzése, káros hatásainak felszámolása” érdekében gyakorolhatja. Továbbra is hiányzik azonban határidő, így a veszélyhelyzet addig tarthat, ameddig a kormány és ennek nyomán az Országgyűlés meg nem szünteti.

Fideszes forrásunk ezzel kapcsolatban korábban azt mondta: a kormánypártok egy 90 napos intervallumot várhatóan el tudnak fogadni kompromisszumként. Az ellenzéken belül azonban többen már nem bíznak ebben sem - főleg, miután Orbán Balázs államtitkár kvázi bejelentette egy Indexen megjelent véleménycikkben, hogy a kormány nem támogat semmilyen határidőt. - Habony Árpád tanácsadó és Orbán Viktor kormányfő láthatóan eldöntötte, hogy ez a helyzet jó lesz az ellenzék kinyírására is - mondta ellenzéki forrásunk, hozzátéve, a hétfőre tervezett hétpárti egyeztetés szerinte "már csak kirakat lesz".

A kormánykritikus oldal ugyan szeretné elérni, de egyelőre nem szerepel a Btk. tervezett módosításában, hogy a koronavírussal kapcsolatos rémhírterjesztés csak abban az esetben büntethető 1-5 év közötti börtönbüntetéssel, ha az „bizonyíthatóan” akadályozta a védekezést. A vitatott pontok egy Demokratikus Koalícióban politizáló forrásunk szerint bizalomvesztést okoztak a kormány őszinteségével kapcsolatban, bár hétfőn még lesz egy hétpárti egyeztetés az ügyben, így a szöveg még mindig módosulhat. Emiatt egyelőre képlékeny, milyen normaszövegről döntenek majd kedden. A javaslat azonnali elfogadásához a házszabálytól való eltérés megszavazására lenne szükség (vagyis 4/5-ös támogatottságra), de Kocsis Máté fideszes frakcióvezető szombaton már jelezte: ha nem szerzik meg a szükséges szavazatszámot a házszabálytól való eltéréshez, akkor elfogadják a javaslatot 8 nap múlva, normál menetrendben - ellenzéki támogatás nélkül...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.