2020. március 23., hétfő

A FÉRJEMET KIRÚGTÁK, ÉN ITTHON VAGYOK A BABÁVAL – ELBOCSÁTÁSI HULLÁM A KORONAVÍRUS MIATT

24.HU
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2020.03.23.


Bajba került zenész, vendéglátós, kommunikációs szakember, szállítmányozó, angoltanár, de még ügyvéd is nyilatkozott arról, hogyan került máris veszélybe a megélhetése a világjárvány miatt. Néhány példán keresztül mutatjuk be, milyen széles körben és mennyire mélyen érinti a magyar embereket a koronavírus okozta válság.

Nincs még három hete, hogy a miniszterelnök bejelentette, Magyarországon is megjelent a koronavírus, a veszélyhelyzet kihirdetése óta pedig kevesebb mint két hét telt el. Ez a rövid idő, és néhány szigorú – a járvány terjedése érdekében szükséges – kormányzati intézkedés is elég volt ahhoz, hogy a gazdaság szinte minden szektorát megcsapja a válság szele, és elkezdődjenek az elbocsátások, egyáltalán nem csak olyan ágazatokban, mint a leginkább kitett turizmus, a vendéglátás vagy a rendezvényszervezés.

Bár a kormány néhány intézkedést már hozott, amivel a különösen veszélyeztetett szakmákban dolgozókat és munkaadóikat próbálja segíteni, a kabinet így is százezres munkanélküliséggel számol, sőt ahogyan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter fogalmazott:

"Az a kérdés, hogy hány százezres lesz".

Az elbocsátások azonnal elkezdődtek, és ahogy borítékolható volt, első körben a turisztikai és vendéglátóiparban vesztették, veszítik el sokan a munkájukat, de súlyosan érinti a koronavírus-járvány a filmes és színházi világot is nemcsak itthon, hanem nemzetközi szinten is.

Ám számos más munkavállaló is nehéz helyzetbe került máris, közülük azok a „szerencsésebbek”, akik csökkentett fizetés mellett egyelőre megtarthatták állásukat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.