2020. március 23., hétfő

A KORONAVÍRUS FOKOZOTTAN VESZÉLYES A HAJLÉKTALANOKRA, MUNKAERŐHIÁNY AZ ELLÁTÁSBAN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: RUTAI LILI
2020.03.23.


A fővárosi hajléktalanellátó intézmények szigorú megelőző intézkedéseket vezettek be, és több jótékonysági mozgalom is indult Budapesten. Ebben a szférában jelenleg senkinek sincs könnyű dolga: a munkaerőhiány a szociális ellátást sújtja, a munkanélküliség pedig az ellátásban élőket. Két civil szervezet, a Menhely Alapítvány és a Budapest Bike Maffia vezetőjével beszélgettünk.

A koronavírus különösen veszélyes a 60 év felettiekre és azokra, akiknek egészségügyi problémái vannak – a hajléktalanok jó része mindkét kategóriába beleesik. A megbetegedés megelőzésében kulcsfontosságú a higiénia és a távolság tartása, valamint szükség esetén az önkéntes karanténba vonulás – de sokan egyiket sem tudják megtenni. A hajléktalanszállókon és az utcán élők ezért most fokozottan ki vannak téve a veszélynek.

Mindeközben az intézmények egyre kevesebb munkaerővel igyekeznek fertőzésmentesen tartani az ellátást, az ellátottak pedig sorra veszítik el munkájukat, megélhetésüket.

Karácsony Gergely főpolgármester múlt szerdai sajtótájékoztatóján jelentette be, hogy a fővárosban bővítik a hajléktalanszállókat, és felkészülnek arra is, ha a koronavírus-járvány miatt karantént kell kialakítani hajléktalan embereknek. Az EMMI lázmérést, távolságtartást, tisztálkodást, fertőtlenítést és védőfelszerelést javasolt a hajléktalanszállóknak, az NKK pedig március 8-án látogatási tilalmat rendelt el a szociális intézményekben.

Két hajléktalanoknak segítő civil szervezet vezetőjét, a Menhely Alapítvány igazgatóját és a Budapest Bike Maffia alapítóját kérdeztük a jelenlegi helyzetről és a jövőbeli perspektívákról...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.