2020. március 6., péntek

A KÖTVÉNYALAPOK IS MEGSÍNYLIK A KORONAVÍRUST - BURKOLTAN EMELT KAMATOT AZ MNB

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.03.06.


Kvázi kamatemelésbe kezdett a jegybank azzal, hogy elengedte a bankközi kamatokat, és ezzel burkolt szigorítást hajtott végre. Az állampapírok hozamai meredeken emelkedtek, ez pedig nem tett jót a kötvényalapok hozamainak.

Februárban történelmi mélypontra gyengült a forint, a 340 forintot is átvitte az euró árfolyama, amit már az MNB sem hagyott szó nélkül. A jegybank már januártól folyamatosan csökkentette a likviditást a devizaswaptenderek segítségével. Nagy Márton alelnök is megszólalt, hangsúlyozta, hogy mindent elkövetnek, hogy az infláció a célon stabilizálódjon. A Portfolionak elmondta, hogy a legutóbbi swaptenderek szándékosan és tudatosan csökkentették a swapállományt. Márciusig a jegybank ezzel az eszközzel reagál a piaci fejleményekre. Márciusban értékeli a jegybank alaposan az inflációs képet, és akkor határozzák meg további lépések szükségességét. A jegybank nem fél használni a rendelkezésére álló eszközöket.

Noha az MNB hivatalosan nem emelte az alapkamatot, a likviditásszűkítéssel a pénzpiaci kamatok jelentős emelkedésnek indultak. Mint megírtuk, a bankközi kamatok (Bubor) évek óta nem látott szintre emelkedtek. Vagyis megvalósult a nem hivatalos kamatemelés. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.