2020. március 26., csütörtök

A MAGYAR GAZDASÁG HÁROM TERÜLETÉN VAN SZÜKSÉG AZONNALI BEAVATKOZÁSRA A JÁRVÁNY MIATT

QUBIT
Szerző: PRINZ DÁNIEL
2020.03.26.


A koronavírus miatt nem csak a magyar egészségügyi rendszerben várhatók problémák, de a magyar gazdaság is nagyon nehéz helyzetbe kerülhet. Ez a korábban nem tapasztalt helyzet korábban nem használt gazdaságpolitikai lépéseket igényel. Az egyre szélesebb szakmai konszenzus szerint fiskális oldalon három területen érdemes beavatkozni. 

1. Minden lehetséges módon meg kell erősíteni az egészségügyi rendszert.
2. Hatalmas erőforrásokat kell mozgósítani a munkahelyek és termelési kapacitások védelmében. 

3. A társadalmi védőhálót radikálisan kiterjesztve kell segíteni a bajba jutottaknak.

Ebben a cikkben összefoglalom, mit mondanak vezető európai és amerikai közgazdászok, és kelet-európai országok példáival illusztrálom, milyen lépéseknek lehet értelme Magyarországon.

Az elmúlt napokban egyre több európai és amerikai gazdaságpolitikai szakember, kutató szólalt meg a koronavírus okozta gazdasági helyzettel kapcsolatban. Egyre egységesebben képviselik azt az álláspontot, hogy a koronavírus okozta gazdasági válsághelyzet nem olyan, mint a legtöbb válság, ezért újfajta eszközökre is szükség van. Nem elég a bankoknak segíteni, adót csökkenteni vagy keresletet élénkíteni. Mivel a válság kiváltó oka, hogy a járvány lassítása érdekében rövid távon minél több embernek kell otthon maradnia, a hagyományos lépések nem lesznek elegendőek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.