2020. március 5., csütörtök

A MAGYAR NARANCS LEGFRISSEBB SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Magyar Narancs

2020.03.05.


Interjú
„Nem tartozunk magyarázattal”
Gyurcsány Ferenc az átálló polgármesterekről és a budapesti kultúrharcról

Nincs hódító politikája a DK-nak a párt elnöke szerint, bár a belépési hullámot ő is tapasztalja. Gyurcsány Ferencet a budapesti színházügyről, a lehetséges választási együttműködésről és a kormány új kommunikációs csapdáiról is kérdeztük.

Kis János: A szolidaritás parancsa
A CEU-ról – egy furcsa cikk nyomán

Az orbáni autokrácia évei, Thomas Mann-nal szólva, „erkölcsi szempontból jó idők”. Nem mintha okvetlenül könnyű lenne a jót választani, de hogy mi a jó és mi a rossz, az könnyen eldönthető.

Diószegi-Szőcs Máté: A világ közepén
A történelem-alaptanterv furcsaságairól

Bármit mond is az emberminiszter, az új Nemzeti alaptanterv körül óriási vita zajlik, és széles az elégedetlenség. A következőkben megpróbálom kizárólag szakmai szempontból elemezni a NAT történelem és állampolgári ismeretek tantárgyról szóló részét.

Vajda Mihály: Miért végezték ki Szókratészt?
Szókratész, az idegen

Újabb lehetőség. Talán azért, mármint hogy azért végezték ki, mert valami idegenséget éreztek áradni a személyéből. Hogyan? Szókratész idegen Athénban? Ez butaság. Alapjában talán tényleg butaság, de mégis volt benne valami, ami az átlagos athéni polgárt irritálta.

A szerk.
Babák takarodója

Nyilván van az úgy, hogy az ember fejében ott ül egy bajszos ellencenzor, és azt óbégatja, hogy mondjad ezt, mondjad azt, csináld ezt, csináld amazt, vedd elő nekik, rakd ki eléjük – csupa megveszekedett rosszaságot.

A szerk.
Külsősök

Folytatódik Karácsony Gergely kampánybeli „alkalmatlanozása”, csak más eszközökkel: újabban a választási programját kérik számon rajta – az ám, kik is? Nem, nem hardcore fideszes pártpolitikusok vagy a propagandagyár verőlegényei, még csak nem is az emberarcú fideszizmus kijelölt figurái.

POLITIKA

Szlovénia, záróra után
Házi Orbán

Kedden, lapzártánk napján szavaz bizalmat a szlovén parlament Janez Janša új kormányának. Hogyan csempészte vissza magát Orbán többszörösen bukott barátja a hatalomba, és mi következik ebből?

Interjú
„Megállás nélkül megy a buli”
Zdeněk Hřib, Prága kalózpárti polgármestere

A Kalózpárt jelöltjeként bő másfél éve vezeti a cseh fővárost, s polgármesterként két autoriter államnak is kesztyűt dobott. Populista kormányokról, intelligens városokról, uniós pénzekről és a visegrádi összefogásról beszéltünk.

Exportált orbánizmus 3.: Erdély
Tudják maguktól

Embereket és pénzt nem kímélve Orbán Viktor a határon túli magyarokat is saját céljaira használja fel az itthon már bevált recept szerint: milliók a megbízható embereknek, aki viszont nem áll be a sorba, az kiszorul.

A kórházak adósságai és a beszállítók
Nyomás alatt

Csaknem 70 milliárd forint volt a kórházak adóssága a múlt év végén. Mivel a „szokásos” év végi konszolidáció elmaradt, a kórházi beszállítók a pénzükre várnak – a kormány viszont azt kéri tőlük, hogy engedjenek el 20 százalékot, cserébe majd „gondolnak rájuk” a központosított közbeszerzésnél.

Péterfalvi Attila nyolc éve az adatvédelmi hatóság élén
Csak csendben, csak halkan

Bár a Péterfalvi Attila vezette NAIH jobban működik, mint sok más állami szerv, a kényes ügyekben a kormányzat meghosszabbított kezeként szolgál.

KULTÚRA

Interjú
„Jóformán megnémultam”
Beck Zoltán zenész, romológus

Tárcanovellákat ír, monomusicalt játszik, és az idén húszéves 30Y jubileumi turnéjára készül. Beck Zoltánnal kései indulásáról, sorsfordító torokműtétjéről, terebélyesedő irodalmi munkásságáról és a gyöngyöspatai botrányról is beszélgettünk.

Színház
Incesztus és fétis
Sartre: A legyek

Az Örkény Színház Asbóth utcai stúdiójának ajtaja most a hírhedt berlini technóklubba, a Berghainba vezet. A biztonsági őrök beengedik a fehér ruhás, ártatlan idegent, Oresztészt. Sötét fények, masszív szexualitás, euforikus hangulat.

Kiállítás
Exit
Pál Zsuzsanna Rebeka: Krémes

Nem valószínű, hogy a Liget Galéria az idei kiállításain csupa olyan művészt mutat be, aki majd’ tíz éve kimaradt a művészeti élet körforgásából, azaz nem volt egyéni kiállítása, és nem szerepelt csoportos tárlaton sem.

Rádió
Ugródeszka
Labdarúgás az Inforádióban

Az Inforádió még létezik, ami elnézve az utóbbi idők magyar rádiós piacának változásait, nem magától értetődő.

ÉLET + MÓD

Mit kezd híres múzeumával az új szentendrei városvezetés?
Befelé fordulva
Jelentősen csökkentette a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum támogatását a civil vezetésű önkormányzat, s nem is szeretné megtartani az intézményt, inkább átadnák az államnak. Bár sokan elismerik az eddigi múzeumvezetés érdemeit, az önkormányzat inkább a helyi művészeknek adna teret, és jóval kevésbé ambiciózus programot valósítana meg.

Koronavírus kontra tudomány
Kérdőjelek sűrűjében

A világszerte járványszerűen terjedő koronavírus-megbetegedés természetével, terjedésével, jövőbeli sorsával kapcsolatban sok a bizonytalanság, de az mégis biztos, hogy előbb-utóbb nálunk is felbukkan majd.
Interjú
„Ha ez egyszer beindul”
Síklaki István szociálpszichológus a kollektív pánikról

A tömeges pánikreakciókat megállítani nem lehet, de korlátozásukra van lehetőség. Az ELTE egyetemi docensével a koronavírus-járvány fogadtatásáról beszélgettünk.

BLOG

Film
Fejben járás
Gianni Di Gregorio: Világpolgárok

Más addigra befejezi pályafutását, mire a filmes világba korábban csak néhány, főleg vígjátéki forgatókönyvvel (plusz az Európa-díjas Gomorra) belekóstoló színházi ember, Gianni Di Gregorio első filmjét, ötvenhét évesen, elkészítette.

Interjú
„Az egyetlen világutazó”
Gianni Di Gregorio filmrendező, színész

Új filmje, a Világpolgárok megjelenésünk napján kerül Pesten a mozikba. A helyben utazó nyugdíjasokról szóló komédia alkotójával öregségről, helyhez kötöttségről és szolidaritásról beszélgettünk telefonon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.