2020. március 5., csütörtök

TIBORCZ ISTVÁN VOLT ÜZLETTÁRSA 300 MILLIÓ FORINT KÖZPÉNZT IGÉNYELT, HOGY ELHELYEZZE FESTMÉNYGYŰJTEMÉNYÉT

24.HU
Szerző: HORVÁTH VSABA LÁSZLÓ
2020.03.05.


Paár Attila, a huszonkilencedik leggazdagabb magyar vállalkozó azért kér vissza nem térítendő támogatást, hogy kiállíthassa a magán festménygyűjteményét Győrben. A 43 milliárd forint becsült vagyonnal rendelkező üzletember cége ugyanazon a titkos közpénzcsapon át juthat pénzhez a Magyar Turisztikai Ügynökségtől, mint Tasnádi László volt III/II-es tiszt vagy Zoób Kati divattervező.

Tiborcz István korábbi üzlettársa, Paár Attila, a 29. leggazdagabb magyar vállalkozó 300 millió forint vissza nem térítendő állami támogatást igényelt a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ), hogy létrehozzon egy művészeti galériát, ahol a festménygyűjteményét állítaná ki – tudta meg a 24.hu.

A 43 milliárd forint becsült vagyonnal rendelkező győri üzletember cége, a WHB Vagyonkezelő Kft. tavaly nyáron nyújtott be támogatási kérelmet az MTÜ-höz, hogy a Kisfaludy Turisztikai Program forrásaiból pénzt kérjen egy „kortárs galéria és multifunkciós tér” kialakítására. Ezt Győr belvárosában, a Király utcában valósítanák meg, ahol a társaság 2018 második felében szerzett meg egy felújításra szoruló műemléképületet (ez látható kiemelt képünkön).

A birtokunkba került tervek szerint a sétálóutcák gyűrűjében található ingatlanban három szinten hoznák létre a kiállítást, helyt adva Paár Attila gyűjteményének, ami Cziráky Lajos és Tóvári Tóth István győri kötődésű művészek festményeiből áll. A vállalkozó korábban a Kisalföldnek adott interjúban beszélt a festmények iránti szenvedélyéről, és arról, hogy tervei közt szerepel egy állandó tárlat létrehozása. A 100 leggazdagabb magyart felvonultató kiadványban tavaly már konkrét elképzeléseit is vázolta a majdani galériáról, ám azt egyik alkalommal sem említette, hogy ezt részben állami támogatásból kívánja megvalósítani.

Pedig a kortárs galéria létrehozásának összköltségére 1,2 milliárd forintot számoltak, aminek a negyedét közpénzből fedeznék.

A galéria előzetes megvalósíthatósági tanulmányából kiderül, hogy az épület átalakításának engedélyezési eljárása lezárult, a felújításra pedig jogerős építési engedéllyel rendelkeznek. Azonban a társaság tájékoztatása szerint egyelőre nem nyerték el az igényelt támogatást...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.