2020. március 25., szerda

AKKOR LESZ FORDULÓPONT, HA LESZ TÖMEGGYÁRTÁSÚ OLTÓANYAG

HÍRKLIKK
Szerző: CSANÁDI DÁVID
2020.03.25.


Nem bizakodó Falus Ferenc, volt tisztifőorvos a koronavírus-járvány gyors befejezését illetően. Szerinte idén nem ér véget a járvány. A koronavírus utáni jövőnk minősége pedig azon múlik, hogyan állunk egymáshoz, mind az ember-ember, mind a kormány-állampolgár kapcsolatban.

Sajtóhírek szerint, kínai szakemberek úgy vélekednek, hogy jövőre megismétlődhet a COVID-19 járvány. Ön szerint mekkora ennek a realitása?

– Száz százalék.

Akkor tehát ezt nem ússzuk meg egy hullámmal, hanem úgy készüljünk, hogy jövő tavasszal jön a következő?

– Ennek a tavaszhoz semmi köze, nem évszakhoz fűződik. Ha elkezdenek lazítani az intézkedéseken, amikkel elnyomják a fertőzések számát – hiszen ez életeket ment –, és nem találják el a lazítás optimális mértékét, abban a pillanatban újra megjelenik a betegség. Amíg az egész világon nincs egy nagyjából egyenletes, közösségi szintű átfertőződés és védelem, valamint nincs oltóanyag, addig erre számítani kell.

Szóval a járvány elhúzódhat?

– Biztosan. A fordulópont akkor lesz, amikor tömeges forgalomba kerül a megfizethető árú oltóanyag. Tehát nem arról beszélek, hogy kétezer embert beoltanak, hanem amikor tízmilliós nagyságrendben képesek gyártani a vakcinát.

A tapasztalatok alapján, ez mikor következik be?

– Nincsenek tapasztalatok. Az én becslésem korábban az volt – és nincs okom rajta változtatni –, hogy ez a jövő nyár.

Ha a jövő nyárig ilyen lesz a helyzet, azt a gazdaság nem bírja el.

– A világháborút is elbírta. Nem tudjuk, mi történik, nem tudjuk, mit bír el és mit nem. Azt sem, hogy miként tudunk alkalmazkodni a helyzethez. Annyira az elején vagyunk, hogy erről még korai beszélni. Kérdés az is, mennyire bírjuk pszichésen...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.