2020. március 25., szerda

PÜSPÖKI FELISMERÉSEK AZ ÖNKÉNTES KARANTÉNBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2020.03.25.



A döbbenetes járvány kijózanít bennünket. Bebizonyosodott, hogy nem a látványos egyházi szertartások a legfontosabbak – állapította meg Beer Miklós.

Amióta az eszemet tudom, még soha nem fordult elő olyan, hogy a saját elhatározásunkból bezártuk volna a templomainkat – érzékeltette lapunknak nyilatkozva Beer Miklós, a váci egyházmegye nyugalmazott püspöke, hogy mennyire rendkívüli állapotokat idézett elő a koronavírus elleni védekezés.


A katolikus püspöki kar nemrégiben hozott rendelkezései értelmében a templomok formailag ugyan nem zártak be, de a hívek részvételével tartott liturgikus események elmaradnak. Beer Miklós március 17-én, múlt hét kedden, Nagymaroson misézett utoljára. Paptársával egyeztetve ekkor döntött úgy, hogy életkorára tekintettel (nyáron lesz 77 éves) tartózkodik a nyilvános szereplésektől. Önkéntes házi karanténba vonult. Az önkormányzat gondoskodik arról, hogy naponta kapjon meleg ebédet, egy-két fiatalabb barátja időnként bevásárol számára.

Beer Miklós sokakkal telefonon vagy az interneten tartja a kapcsolatot. „A kényszerű helyzet ráébresztett minket arra, milyen sok másfajta lehetőségünk van azon kívül, amihez eddig hozzászoktunk” – mondta. A visszajelzések alapján állítja, hogy az online miseközvetítések, videóüzenetek révén – ha nem is közvetlen, személyes formában – az egyház többekhez jut el, mint akkor, amikor még nyitva álltak a templomok.

„A döbbenetes járvány kijózanít bennünket, mégsem tapasztalok sehonnan keserűséget vagy csalódottságot” – folytatta a nyugalmazott püspök. Az egyház egészen a közelmúltig „körömszakadtáig ragaszkodott” a látványos templomi szertartásokhoz, körmenetekhez. Beer Miklós korábban is úgy vélte, hogy nem a külsőségek a leginkább fontosak: a mostani időszak bebizonyította, hogy valóban nem azok. „Eszünkbe se jut, hogy az ilyen rendezvényeket hiányoljuk” – jegyezte meg.

A járványügyi intézkedések a keresztények számára egybeesnek a nagyböjti időszakkal, a húsvéti készülődéssel. „A történtek szinte rákényszerítenek arra, hogy rendezzük dolgainkat Istennel és egymással. Ne legyünk elbizakodottak, tudatosuljon bennünk, hogy életünk egy ajándék” – üzente Beer Miklós...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.