2020. március 29., vasárnap

AUSZTRIA VAGY BULGÁRIA? EZEKBEN A NAPOKBAN DŐL EL MAGYARORSZÁG SORSA

PORTFOLIO
Szerző: HORNYÁK JÓZSEF
2020.03.29.


A koronavírus-járvány miatt nem csak az országok egészségügyi rendszerei kerülnek nehéz helyzetbe, hanem a járvány visszaszorításának érdekében meghozott korlátozások miatt a gazdaságok is. Sokan – még a takarékoskodásról híres Németország is – gigantikus állami mentőcsomagokkal igyekeznek megóvni a vállalatok épségét és a munkahelyeket, hogy gyorsan kilábaljanak, vagyis V-alakú visszapattanásban reménykedhessenek. Vannak országok, ahol az átfogó mentőcsomagok késlekednek, így elhúzódhat és mélyebb lehet a recesszió, leépülhetnek a termelőkapacitások, ezekben az országokban egyre nagyobb esélye van az L-alakú válságnak. A rossz hír az, hogy ma még az utóbbiak közé tartozik Magyarország is. A jó hír viszont az, hogy ez a helyzet egyetlen pillanat alatt megváltozhatna.

Már most lépnie kellene a [magyar] kormánynak, be kéne vezetni a németek csodafegyverét, a Kurzarbeitot, azaz az állam vegye át a bajba került cégek bérfizetésének egy részét.

Március közepén mondta ezt az egyik magyar nagybank vezető közgazdásza, aki azonnali, komplex válságkezelő intézkedéseket szorgalmazott, hiszen már akkor látható volt, hogy a magyar gazdaság jelentős visszaesést szenvedhet el a koronavírus-járvány hatásai miatt.

Az elemzőházak, bankok, nemzetközi szervezetek előrejelzési azóta szinte napról napra romlottak a világgazdaság, az Európai Unió, és benne Magyarország gazdasági teljesítményére vonatkozóan. Amíg március elején még 2-3%-os GDP-növekedésben is lehetett reménykedni, addig mostanra ugyanekkora visszaesést jósolnak a legtöbben. De már megjelentek olyan előrejelzések is, amelyek szerint a magyar gazdaság nagyobb recessziót fog elszenvedni idén, mint a világgazdasági válság időszakában...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.