2020. március 11., szerda

AZ EU CSAK MAGÁRA VETHET A MENEKÜLTVÁLSÁG ÚJABB FELLÁNGOLÁSA MIATT

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2020.03.11.


Az Európai Unió teljes morális, politikai – és végső soron: intellektuális – csődjét mutatják az utóbbi napokban a görög-török szárazföldi határról érkező drámai képek.

Miután február utolsó napján Erdogan török elnök bejelentette, hogy felrúgja a Brüsszellel 2016-ban kötött egyezményét és szabad utat enged az országa területén lévő közel négymillió menekültnek, több mint 10 ezer ember torlódott fel a kérdéses határszakaszon.

A helyzet feloldhatatlannak látszik, a görög határőrök és civil bandák olykor összecsapnak a fegyvertelen menekültekkel, eddig két menekült férfi lelövéséről is napvilágot láttak hírek, bár a görög kormány ez ügyben tagad.

Az Európai Unió fennhangon sajnálkozik a kialakult helyzet miatt és 350 millió eurós gyorssegélyt ítélt oda Görögországnak, de a helyzet értelmes kezelésére nem sok esély mutatkozik rövid távon.

Mindeközben a török elnök az emberbarát szamaritánus szerepében tetszeleg – igen, ezt is megértük! – és szót emel a görög határon rekedt menekültekkel elleni erőszakos fellépéssel szemben.

Ezeknek a politikusoknak tudniuk kéne, hogy az emberi élet nem ennyire olcsó”

– nyilatkozta Erdogan például pénteken.

A török külügyminiszter-helyettes egyenesen odáig ment, hogy a görög hatóságok által a menekültek ellen elkövetett atrocitásokat Auschwitzhoz hasonlítsa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.