2020. március 11., szerda

SZOCIÁLPSZICHOLÓGUS: OLASZORSZÁG A TÖBBI EURÓPAI ORSZÁG HOLNAPJA

TUDÁS.HU
Szerző: SZÉKELY ANNA
2020.03.11.


Járványveszély esetében a pánik különös alakzatot ölt. Elmarad a szokásos menekülési reakció, hiszen nincs hova menekülni. A kórokozók mindenütt ott vannak. A helyben maradás, a tehetetlen várakozás és a szorongás válik úrrá az embereken – mondta Csepeli György szociálpszichológus a tudás.hu-nak. A kutató azt is elmondta, a magyar lakosság reakciójában nincs semmi extra, a pánikreakciók elkezdődtek, zajlik a tartós élelmiszerek felvásárlása, ami teljesen racionális. A karanténban enni kell.

Vannak, akik túlzottnak tartják a világ aggodalmát, mások épp ellenkezőleg, keveslik a felkészülést, tájékoztatást. Ön szerint a társadalmak jól kezelik a koronavírus-járványt?

Az ilyesmiben nehéz rutint szerezni. Minden valószínűség szerint új korszak köszönt ránk, amire sehol, senki nincs felkészülve.

A globális klimaváltozás nemcsak az embereket, hanem a kórokozókat is vándorútra kényszeríti. Rég ismert kórokozók új helyeken támadnak, s már eltűntnek hitt kórokozók támadnak fel haló poraikból. És, mint ebben az esetben, új kórokozók is lesben állnak.

Próba lesz ez, melyben egyes társadalmak elbuknak, más társadalmak sikeresek lesznek.

Előfordult már ilyen mértékű tömegpánik a világban?

Pánik a múltban volt bőven. Nálunk emlékezetes a Postabank pánik, melyet az akkori kormány ügyesen menedzselt. A Nagy Gazdasági Világválságot tőzsdepánik váltotta ki 1929-ben. Járvány okozta pánikra példák a középkori pestisjárványok, melyek miatt ki másokat, mint a zsidókat okolták a keresztény tömegek...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.