2020. március 13., péntek

AZ ISKOLAIGAZGATÓKAT SENKI NEM TÁJÉKOZTATTA, MIT TEGYENEK, HA AZ ISKOLÁBAN FELMERÜL A KORONAVÍRUS GYANÚJA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2020.03.13.


Jobban figyeljenek oda a fertőtlenítésre - ez volt a leghatékonyabb tanács.

Semmilyen központi utasítás vagy protokoll nem érkezett még az intézményvezetőkhöz azzal kapcsolatban, mi a teendő, ha kiderül, hogy az egyik diák, tanár, illetve bármely más iskolai dolgozó vagy annak családtagja koronavírus-fertőzött lehet – erről Ács Katalin, az iskolaigazgatókat tömörítő Oktatási Vezetők Szakszervezetének elnöke beszélt a Népszavának. Mint mondta, a tankerülettől eddig csak arról kaptak tájékoztatást, hogy jobban figyeljenek oda a megfelelő fertőtlenítésre, illetve ha valakiről tudják, hogy külföldről, s különösképp ha köztudottan fertőzött területről érkezett, arra kérjék, hogy két hétig maradjon otthon. 

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke, a győri Révai Miklós Gimnázium igazgatója is hasonlókról számolt be lapunknak. Hozzátette: abban bízik, hogy minden intézményvezető a józan ítélőképessége alapján el tudja dönteni, mi a helyes eljárás. Ő maga például mindenképp értesítené a területileg illetékes tisztiorvosi szolgálatot. Turcsik Viktor, a budaörsi Herman Ottó Általános igazgatója is megerősítette, nincs külön protokoll arra az esetre, ha az iskolában valakiről kiderül, hogy fertőzött lehet. 

– Ha egy ilyen eset kiderülne, mindenképp felvenném a kapcsolatot az érintett családdal, utána tájékoztatnám az iskolai közösséget – mondta. Hangsúlyozta, az igazgatónak arra nincs lehetősége, hogy mindenkit hazaküldjön, a munkavégzést „az utolsó pillanatig folytatni kell”. Hozzátette: nem tehetnek mást, mint hogy abban bízzanak, hogy a kormányzat, illetve az operatív törzs az iskolák esetében is a legkörültekintőbben jár el. 

Turcsik Viktor azt is elmondta, hozzá már legalább 40 darab „kikérő” érkezett szülőktől, akik egy időre – a megelőzés érdekében – távol tartanák gyermekeiket az iskolai közösségtől is. Erre az iskola belső szabályzata ad lehetőséget, a szülők legtöbbször például külföldi utazások esetében szoktak élni vele. Az igazgató közölte: eddig valamennyi kérelmet engedélyezett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.